Kompanije

GIKIL: Neka 15. novembar bude datum za budućnost, a ne zatvaranje fabrika

Autor: Biznis.ba
GIKIL: Neka 15. novembar bude datum za budućnost, a ne zatvaranje fabrika
Global Ispat Koksna Industrija d.o.o Lukavac (GIKIL) vodeći se naloženim obavezama, prethodnih je mjeseci uložila sve moguće napore da pokaže kako želi raditi u skladu sa zakonskim propisima BiH, kao i inspekcijskim nalazima i regulativama iz oblasti zaštite okoliša, koji ranije nisu mogli biti poduzeti zbog ekonomskih ograničenja, saopćeno je iz te komanije.

Podsjećaju da je definisan jasan Plan za siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a koji sadrži 47 projekata, a trebaju polučiti brze i vidljive rezultate na tom polju.

- Već je završeno 14 projekata, dok je zahtjevnijim projektima potrebno više vremena i u tom dijelu očekujemo razumijevanje. Radovi su vidljivi na terenu, o svakom napretku informišemo kantonalne i federalne vlasti i institucije, zbog čega imamo i svakodnevne sastanke sa svim stranama - poručio je generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly te dodao da je GIKIL vrlo kompleksna industrija u kojoj, nakon što je osigurano stabilno poslovanje, zaštita okoliša predstavlja prioritet, ukoliko odlučujući organi to dozvole.

Uputili su i javni poziv za posjetu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, kako bi se stvorila šansa ne samo za opstanak, nego rast i razvoj GIKIL-a s ciljem doprinosa cjelokupnom ekonomskom i ekološkom napretku i Tuzlanskog kantona, i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Podsjećaju da je kompanija GIKIL 2. oktobra Federalnom ministarstvu okoliša i turizma  predala novi zahtjev za izdavanje okolinske dozvole te da je protekle sedmice u Sarajevu održan sastanak i sa predstavnicima Agencije za vodno područje rijeke Save kako bi se usaglasile aktivnosti i smjernice koje prethode zahtjevu za ishodovanje i novog vodnog akta.

- Na te procedure i rokove ne možemo uticati, a 15. novembar ne može i ne smije biti rok za zaustavljanje rada fabrika u GIKIL-u, nego datum za novu budućnost, te molimo sve da nam pomognu da nađemo rješenje koje neće ugroziti niti jedno radno mjesto u ovoj zemlji, već naprotiv stvoriti nova. Zatvaranje naših fabrika bilo bi pogubno i ostavilo bi trajne posljedice na ekonomiju zemlje - zaključio je Ganguly, saopćeno je iz Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac.

Biznis.ba / FENA