Kompanije

GIKIL: Želimo graditi partnerske odnose sa svim stranama

Autor: Biznis.ba
GIKIL: Želimo graditi partnerske odnose sa svim stranama

Global Ispat Koksna industrija d.o.o Lukavac (GIKIL) želi graditi partnerske odnose sa svim stranama, saopćeno je iz ove kompanije nakon sastanka njenih predstavnika s ministrom privrede Tuzlanskog kantona Osmanom Puškarom i njegovim pomoćnicima, održanog u cilju jačanje suradnje i uspostavljanja dobrih partnerskih odnosa.

Prema novodima iz saopćenja, bila je to dodatna prilika za predstavljanje svih pozitivnih pomaka GIKIL-a u posljednjim mjesecima te za razgovar o mogućnostima zajedničkog rješavanja aktuelnih problema u firmi, prvenstveno dobijanja vodne i okolinske dozvole, kao i poslovnih relacija sa željeznicama te problema vodosnadbijevanja na relaciji Javno preduzeće Spreča – GIKIL – Javno preduzeće RAD.

Ističući da dodatnu stabilnost poslovanju pruža povećana potreba kupaca za proizvodima GIKIL-a, prije svega željezare iz Smedereva, što je omogućilo i rast proizvodnje, generalni direktor Debasish Ganguly kazao je da sve to daje dodatni vjetar u leđa opredijeljenosti uprave GIKIL-a da ulaže u okoliš.

- Projekti za siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a napreduju, o rezultatima rada redovno izvještavamo sve neophodne strane jer nam je na tom putu potrebna i podrška, opštinskih, kantonalnih i federalnih vlasti, kao i lokalne zajednice. GIKIL preuzima veliki dio odgovornosti u svakom segmentu, ali pojedine probleme od kojih ovisi dobro i odgovorno poslovanje naše kompanije, ovisi i o podršci drugih - kazao je Ganguly te dodao da je zahvalan Vladi Tuzlanskog kantona za otvorenu podršku u rješavanju problema i nastojanju da GIKIL uspostavi dugoročne dobre poslovne, a i partnerske odnose sa svima.

Izvršni direktor za zajedničke usluge u GIKIL-u Suad Imamović istaknuo je da su projekti vezani za zaštitu okoliša, ukupno njih 47, prioritet.

- Ukupno je završeno 11 projekata. Čišćenje, novi rezervoari, radovi koji su vršeni na ispiračima amonijaka, paralelan rad dvije linije amon-sulfata i sanacija dalekovoda, neki su od najvažnijih. Radovi se vrše paralelno u svim fabrikama, dinamika radova je dobra, trenutno su pokrenuti projekti i koji se tiču zbrinjavanja otpadnih voda, tako da će do kraja novembra ukupno biti završeno njih 14. Predstavnici Ministarstva obišli su naša postrojenja prošle sedmice, danas smo tu da vam iznesemo dodatne planove i zatražimo pomoć tamo gdje nam je neophodna, za dobrobit svih nas - kazao je Imamović.

Ministar privrede u Vladi Kantona Osman Puškar pohvalio je i aktivnosti koje se odvijaju u GIKIL-u s ciljem dobijanja vodne dozvole, a nakon informacije da je planirano podnošenje novog zahtjeva do kraja decembra.

- Nakon ukidanja tog akta GIKIL-u, po nalogu inspekcije, a koji je jedan od preduslova za okolinsku dozvolu, uložili smo žalbu kako bismo napravili prostor da uradimo dobre stvari. U tom pravcu poduzimamo aktivnosti iz rješenja o vodnoj dozvoli iz 2016.godine, koja vrijedi do 8.januara, kao i prema nalozima inspekcije, tako da je već ispunjeno oko 80 posto ranije definisanih obaveza. Prošle sedmice imali smo sastanak i u Agenciji za vodno područje rijeke Save, narednih dana prezentovat ćemo im detaljno sve što je urađeno do sada i nastavit ćemo tim putem sve do ispunjavanja osnovnih obaveza - kazala je sekretar Erna Mehmedović.

-Drago nam je da su odnosi svih strana sve bolji i uz još nekoliko prijedloga, dogovorili smo da se definišu zajednički zaključci koji će uključivati Sindikat GIKIL-a, upravu GIKIL-a i druge kompanije, kao i strukture vlasti s kojima će se ići kako prema Ekonomsko-socijalnom vijeću, tako i prema federalnim institucijama, a sve kako bi se poslala poruka zaštite i rada i okoliša. Poseban aspekt će biti saradnja s nevladinim organizacijama u cilju izgradnje partnerskih odnosa od opšteg interesa za užu i širu društvenu zajednicu i na tom polju otvoreni smo da također pružimo podršku - poručio je ministar Puškar.

Biznis.ba / FENA