Kao podrška radiolozima

Google Cloud i Bayer razvili inovativnu radiološku platformu

Autor: Biznis.ba
Google Cloud i Bayer razvili inovativnu radiološku platformu
Foto: Unsplash

Ova inicijativa Google Clouda i Bayera odražava širi trend.

Google Cloud i Bayer, njemački farmaceutski div predstavili su inovativnu platformu koju pokreće umjetna inteligencija, a kojoj je cilj poboljšati učinkovitost radiologa u dijagnosticiranju bolesti.

Thomas Kurian, izvršni direktor Google Clouda, opisao je mogućnosti platforme ističući njezinu sposobnost otkrivanja anomalija na slikama i povlačenje relevantnih informacija iz historije bolesti pacijenata.

Primjerice, tokomgodišnjeg pregleda raka dojke, platforma može identificirati trenutne nalaze, ali i uporediti ih s prethodnim pregledima i prikazati sažetak nalaza. Suradnja između Google Clouda i Bayera trebala bi riješiti niz izazova s kojima se suočavaju radiolozi, uključujući rastući nedostatak radne snage i povećanje radnog opterećenja.

Ipak, Kurian je naglasio da platforma nije namijenjena zamjeni radiologa, već tek kao podrška u procesu donošenja odluka, prenosi Poslovni hr.

Ova inicijativa Google Clouda i Bayera odražava širi trend u medicinskoj industriji, pri čemu i druge tvrtke istražuju primjenu umjetne inteligencije upravo u radiologiji. Unatoč potencijalu, Keith Kirkpatrick, istraživački direktor u The Futurum Group, smatra da je tržište još uvijek u razvoju, bez jasnog lidera.

Da bi platforma Google Clouda i Bayera uspjela, Kirkpatrick je naglasio važnost tehničke točnosti, zaštite privatnosti i sigurnost podataka. Izgradnja povjerenja s radiolozima bit će ključna, dodao je.

Dok Google Cloud i Bayer nastavljaju usavršavati platformu za radiologiju i istraživati različite poslovne modele, šira zdravstvena zajednica očekuje priliku za testiranje i pružanje povratnih informacija, označavajući značajan korak naprijed u revolucioniranju praksi radiologije.