Nove okolnosti

Izraelski proizvođač kafe izbacio riječ "turska" sa pakovanja

Autor: Biznis.ba
Izraelski proizvođač kafe izbacio riječ "turska" sa pakovanja
Foto: Strauss Coffee

Izraelski proizvođač kafe "Strauss Coffee Israel" najavio je danas novu liniju pakovanja za jedan od svojih najpoznatijih proizvoda, elitnu tursku kafu, zbog negodovanja javnosti prema Turskoj nakon podrške Istanbula Palestini u sukobu u Gazi.

Kompanija je danas objavila da će novo privremeno pakovanje zadržati svoj prepoznatljiv izgled, uz dodatak izraelske zastave i patriotskih slogana kao što su "Generacija pobjede", "Jači zajedno" i "Narod Izraela živi", prenosi Times of Israel.

Kompanija dodaje da je Straussov popularni i decenijama stari brend "Turska kafa" namijenjen pravljenju kafe u turskom stilu, ali nema nikakve druge veze sa tom zemljom.

Avi Laufer, izvršni direktor kompanije Strauss, rekao je da je bilo zahtjeva da se promijeni naziv u "Izraelska kafa", zbog poziva na bojkot proizvoda iz Turske.

"Pokušali smo da razjasnimo da nema veze između naše turske kafe i Turske. Zrna kafe potiču iz zemalja koje proizvode kafu kao što su Brazil, Vijetnam i Etiopija. Ne stiže kafa iz Turske", rekao je Laufer, prenosi Tanjug.

On je objasnio da naziv "turska kafa" dolazi od prepoznatljivog finog mljevenja koje se koristi u Turskoj i Grčkoj.