Kompanije

Kreće modernizacija mreže za desetine hiljada kupaca "Elektrokrajine"

Autor: Biznis.ba
Kreće modernizacija mreže za desetine hiljada kupaca "Elektrokrajine"

Preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka je zaključilo ugovore sa izvođačima radova na projektu rekonstrukcije srednjenaponske i niskonaponske mreže u vrijednosti od 8,16 miliona eura (15,95 miliona KM).

Ugovore su u petak, 17. maja, potpisali Dragan Čavić, vršilac dužnosti direktora "Elektrokrajine", Momčilo Gnjatović, ovlašteni predstavnik konzorcijuma "Electric Power", i Branko Torbica, izvršni direktor preduzeća "Elnos BL" iz Banjaluke.

Izvođači radova su izabrani kao najpovoljniji na tenderu koji je "Elektrokrajina" obavila po pravilima i pod nadzorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja kreditno finansira ovaj projekat.

Ugovorena rekonstrukcija mreže biće realizovana u naredne tri godine i obuhvatiće više desetina hiljada kupaca električne energije na području svih radnih jedinica "Elektrokrajine": Banjaluka, Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Gradiška, Srbac, Prnjavor, Laktaši, Čelinac, Mrkonjić Grad i Šipovo.

Dragan Čavić, v.d. direktora "Elektrokrajine", kazao je da potpisivanje ugovora predstavlja uvod u prvu fazu modernizacije distributivne mreže, napominjući da će se u drugoj fazi pristupiti izmještanju mjernih mjesta i instalaciji pametnih brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje električne energije.

"Cilj projekta je obezbjeđenje kvalitetnije isporuke električne energije za naše kupce, zatim povećanje efikasnosti obračuna i naplate električne energije, te znatno smanjenje distributivnih gubitaka preduzeća", istakao je Čavić.

Branko Torbica, izvršni direktor preduzeća "Elnos BL", zahvalio je "Elektrokrajini" na ukazanom povjerenju, izražavajući uvjerenje da će kao izvođači svoje obaveze ispoštovati kako po osnovu kvaliteta radova, tako i po pitanju utvrđenih rokova.

Momčilo Gnjatović, predstavnik konzorcijuma "Electric Power", ocijenio je da je riječ o opravdanom i korisnom projektu koji će biti realizovan na obostrano zadovoljstvo investitora i izvođača.

"Elektrokrajina" je najveće elektrodistributivno preduzeće u Republici Srpskoj koje snabdijeva više od 255.000 kupaca električne energije na području tri grada i 18 opština krajiške regije.

Biznis.ba / NN