Negativne posljedice

Kriza u Crvenom moru utječe na više od pola britanskih izvoznika

Autor: Biznis.ba
Kriza u Crvenom moru utječe na više od pola britanskih izvoznika
Foto: CNN

Poremećaji u prometu na ključnim trgovinskim rutama u Crvenom moru utječu na više od polovine britanskih izvozničkih kompanija, pokazuje istraživanje Britanske gospodarske komore (BCC).

Otprilike 53 posto proizvođača i tvrtki koje posreduju između poduzeća i potrošača, uključujući trgovce na malo i na veliko, trpi negativne posljedice zbog krize u Crvenom moru, izvijestio je BCC. U širem obuhvatu sektora njihov udio iznosi 37 posto.

U skupini izvoznika penje se na 55 posto, utvrdili su, i ako poremećaji potraju, problemi će se pogoršati, navode.

Od novembra jemenski pokret Ansar Allah napada brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima, jednoj od najprometnijih pomorskih ruta u svijetu.

SAD i Britanija uzvratili su napadima na ciljeve u Jemenu, a pokret je uzvratio uključivanjem britanskih i američkih brodova na popis meta.

Logističke tvrtke preusmjerile su brodove oko Rta dobre nade, što produžava putovanje za gotovo dvije sedmice i povećava troškove.

BCC-ova anketa obuhvatila je više od hiljadu tvrtki, od kojih većina zapošljava do 250 radnika. Problemi u tranzitu kroz Crveno more donijeli su im veće troškove, uz čak četiri puta višu cijenu najma kontejnera u pojedinim slučajevima.

Kompanije navode i kašnjenja u logistici koja su produžila rokove isporuka za tri do četiri sedmice.

"Sektor transporta reagovao je na probleme aktiviranjem rezervnih kapaciteta, što nam je kupilo malo vremena. Tome valja dodati i da ONS-ovi (statistički ured - op. ur.) podaci signaliziraju da posljedice još nisu doprle do britanskog gospodarstva. Inflacija je u januaru bila stabilna", rekao je dužnosnik BCC-a William Bain.