prijevoznička platforma

Nizozemska kaznila Uber zbog proslijeđivanja podataka vozača

Autor: Biznis.ba
Nizozemska kaznila Uber zbog proslijeđivanja podataka vozača
Foto: Unsplash

Nizozemska je kaznila prijevozničku platformu Uber s 290 miliona eura jer je firma proslijedila osobne podatke europskih vozača Sjedinjenim Državama. To je kršenje evropskog zakona, objavila je nizozemska agencija za zaštitu podataka DPA.

"Uber je proslijedio osobne podatke europskih vozača u Sjedinjene Države, ali nije adekvatno zaštitio podatke", sažima poruku nizozemskog nadzornog tijela francuska novinska agencija AFP.

Uber je prikupljao osjetljive podatke poput dozvola, podataka o lokaciji, fotografija, detalja platnih transakcija i osobnih dokumenata, tvrdi prvi čovjek DPA Aleid Wolfsn. "U nekim slučajevima, čak i informacije o povijesti bolesti i kaznenom dosjeu", rekao je.

Kako navode u agenciji, Uber je prekinuo kontroverznu praksu nakon otkrivanja kršenja, prenosi SEEbiz. Istraga je pokrenuta pritužbom francuskih vozača.

Francusko tijelo za zaštitu podataka CNIL je u priopćenju napisalo da je blisko sarađivalo s partnerima u Nizozemskoj, gdje se nalazi Uberovo evropsko sjedište.

Uber je kaznu nazvao greškom i nepravednom. Kako su napisali, njihov prijenos podataka tokom trogodišnjeg razdoblja neizvjesnih odnosa između SAD-a i EU bio je u skladu s europskom regulativom o zaštiti podataka. “Žalit ćemo se na kaznu i sigurni smo da će prevladati razum”, objavili su iz firme.