naftna kompanija

Oko 50% prodatih dionica Aramca kupili strani investitori

Autor: Biznis.ba
Oko 50% prodatih dionica Aramca kupili strani investitori
Foto: X

Saudijska Arabija plasirala je više od polovice od 11,2 milijarde dolara vrijedne prodaje dionica Aramca stranim ulagačima.

Saudijska Arabija pokušava namamiti međunarodne investicije da ulože desetke milijardi dolara u projekte kako bi se diverzificirali od svoje ovisnosti o nafti. Ipak, strana ulaganja opetovano su promašila ciljeve.

"Bilo je više narudžbi iz SAD-a, Velike Britanije, Hong Konga i Japana", rekao je jedan od izvora.

Međunarodna potražnja za sekundarnom prodajom dionica bila je veća nego za IPO-om Aramca 2019., rekli su izvori Reutersu, a prenosi SEEbiz.

Aramco je u petak rekao da je cijena dionica bila 27,25 rijala (7,27 dolara) nakon što je tvrtka postavila raspon cijena od 26,70-29,00 rijala.

Sekundarna ponuda, koju su uključene banke nazvale kodnim nazivom Project Bond, trajala je nekoliko mjeseci planiranja.

Kao rezultat transakcije, više od 120 novih međunarodnih investitora bit će dodano Aramcu, rekao je jedan od izvora.

"Ukupna potražnja za ponudom bila je veća od 65 milijardi dolara u globalnim blue chip institucijama i domaćoj maloprodajnoj ponudi", rekao je.

Vizija 2030. saudijskog de facto vladara prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana financira raznolike napore poput električnih vozila za izgradnju futurističkih gradova u pustinji, uglavnom putem svog Fonda za javna ulaganja (PIF).

Državni fond vrijedan 925 milijardi dolara, nakon što je smanjio neke od svojih vodećih giga-projekata, ima za cilj izoštriti svoj fokus kako bi unaprijedio viziju.

Prihodi od prodaje dionica vjerojatno će biti usmjereni u PIF, rekli su izvori i analitičari, iako bi sredstva također mogla pomoći u pokrivanju proračunskog deficita kraljevstva koji je porastao kako je cijena nafte oslabila.