Na 35 posto

Opalo povjerenje u AI kompanije

Autor: Biznis.ba
Opalo povjerenje u AI kompanije
Foto: Arhiv

Prema najnovijim podacima, povjerenje u kompanije, koje se bave vještačkom inteligencijom (AI), palo je na 35 posto tokom petogodišnjeg perioda u SAD, objavila je konsultantska kompanija Edelman.

Ova američka firma za odnose s javnošću navodi da je povjerenje u AI kompanije također palo i na svjetskom nivou i to za osam poena - sa 61% na 53%.

Studija je otkrila i da, na osnovu pripadnosti američkoj političkoj stranci, demokrate pokazuju najviše povjerenja u AI kompanije sa 38%, u poređenju sa republikancima - 24% i nezavisnima - 25%.

Predsjedavajući Edelmana za globalnu tehnologiju Justin Westcott navodi da je više faktora doprinijelo padu povjerenja prema spomenutim kompanijama, prenose Nezavisne.novine.

"Ključni među njima su strahovi koji se odnose na ugrožavanje privatnosti, odnosno potencijal vještačke inteligencije da obezvrijedi ljudske doprinose", rekao je on.

Dodao je da "podaci ukazuju na uočeni nedostatak transparentnosti i odgovornosti u načinu na koji AI kompanije rade i učestvuju sa društvenim utjecajima."

"Prije osam godina, tehnologija je bila vodeća industrija kada je riječ o povjerenju, sa 90% ispitanih u zemljama koje proučavamo, a sada joj najviše vjeruje samo polovina", napisali su istraživači.

Edelmanovim barometrom povjerenja obuhvaćeno je 32.000 ljudi u 28 zemalja.