kompanija

Perutnina seli sjedište iz Slovenije

Autor: Biznis.ba
Perutnina seli sjedište iz Slovenije
Foto: Arhiv

Sve su glasnija nagađanja da će Perutnina Ptuj preseliti svoje sjedište iz Slovenije.

Povezano je to s gotovo sigurnim stvaranjem holding kompanije koja će voditi investicije kompanije u regiji.

Slovensku javnost posebno je uznemirila činjenica da će matična kompanija iz Ptuja time postati tek jedna od firmi kćeri novog holdinga.

Već je prije nekoliko mjeseci bilo govora o tome, a ljubljanski Dnevnik je ovih dana objavio informaciju kako su završne pripreme u toku.

Perutnina Ptuj i lani je zabilježilo značajan rast proizvodnje i prihoda. Oni su premašili 500 miliona eura, a firma je također zabilježila visoku dobit.

Kako je na nedavnoj proslavi 50. rođendana brenda Poli rekao direktor Enver Šišić, ambicije su im još veće. Ciljaju na milijardu eura prihoda.

I dok su 2018. na nivou cijele grupacije prodali oko 80.000 tona pilećeg mesa i proizvoda, lani su tu količinu povećali na 132.000 tona. Isto vrijedi i za EBITDA, koja je prije pet godina iznosila oko 30 miliona eura, a 2023. će biti 90 miliona eura. Značajno rastu i prihodi Perutnine, koji su lani iznosili 504 miliona eura, a prije šest godina 200 miliona eura.

Uprava pod vodstvom Šišića do 2027. želi povećati prihode na milijardu kuna, do kada im je izrađen strateški plan. Planiraju rasti organski i kroz akvizicije. Ukrajinsko antimonopolsko povjerenstvo (AMCU) nedavno je dalo dozvolu slovenskom proizvođaču peradi Perutnina Ptuj d.o.o., ogranku ukrajinske agrobiznis grupe MHP, i albanskoj Balkan Finance Investment Group sh.p.k. (Balfin) za osnivanje zajedničkog poduzeća Perutnina Ptuj Albania sh.p.k., izvijestili su ukrajinski mediji pozivajući se na web stranicu regulatora. Albanski regulator tržišnog natjecanja odobrio je koncentraciju 19. marta, prenosi SEEbiz.

AMCU je također dao zeleno svjetlo za neizravnu akviziciju, putem novog zajedničkog ulaganja, više od 50% još četiri albanske firme: Driza sh.p.k., Fresh Chicken Albania 2019 sh.p.k., Industria Foragjere (VEAF) sh.a . i Euro Alb 2009 sh.p.k.

Perutnina Ptuj Albanija također namjerava preuzeti imovinu Kompleksi Patos i Qendra Prinderore, koje su u vlasništvu albanskog biznismena Hikmeta Drize.

Osim Albanije, Perutnina ima ambiciju i na zapadu. Naime, prvi čovjek Perutnine u budućnosti želi ulagati i u Austriji.

“Ovime više nećemo biti samo regionalni igrač, već i važan igrač na evropskom tržištu. Izgledi su u ovom kontekstu sjajni. Imamo potporu vlasnika i finansijsku snagu, kao i ljude koji su to sposobni izvesti", rekao je Šišić.

Podsjetimo, Grupa Perutnina Ptuj u Hrvatskoj gradi tri velike farme koje će imati 16.000 četvornih metara uzgojnog prostora.