Kompanije

Projekt od 50 miliona KM: ArcelorMittal uspješno pokrenuo remontovanu visoku peć

Autor: Biznis.ba
Projekt od 50 miliona KM: ArcelorMittal uspješno pokrenuo remontovanu visoku peć
Današnjoj svečanosti prisustvovali su predstavnici grada Zenice, Zeničko-dobojskog kantona te Federacije Bosne i Hercegovine, kao i direktori ArcelorMittala Evropa. Ukupna investicija projekta je više od 50 miliona KM uz dodatnih 10 miliona KM za radove u pogonima Energetike, Aglomeracije, Čeličane i Valjaonice.

Radnici iz 12 zemalja

Na realizaciji projekta, osim radnika ArcelorMittal Zenica bilo je angažovano i 1.000 radnika iz 12 zemalja svijeta. Glavni izvođač projekta je kompanija Danieli Corus, a njen direktor Niko Blaindal je kazao da su specijalizirani za remonte visokih peći, ali da ih je iznenadio timski rad i duh koji je bio prisutan prilikom realizacije ovog projekta u Zenici.

Projekt menadžer Danieli Corus Jang Blum je kazao kako su pripreme za ovaj veoma zahtjevan projekt počele prije 20 mjeseci te da je blizu 24.000 sati provedeno na inžinjeringu projekta.

"Projekt je bio težak, morali smo raditi 24 sata u kontinuitetu, ali smo imali dosta pomoći lokalnih izvođača radova. Izazov je bio zaustaviti visoku peć, imali smo rušenja i uklanjanje stvari u visokoj peći, ali smo na kraju uspjeli sve završiti bez posljedica i kršenja sigurnosti na radu", kazao je Blum.

Srce proizvodnje čelika u Zenici

Visoka peć je srce integralne proizvodnje čelika u Zenici i njen kapitalni remont je osigurao garantovanu proizvodnju čelika u ovom gradu u narednih 15-20 godina. Ovaj događaj je historijski, važan za ArcelorMittal, ali i za širu društvenu zajednicu – Bosnu i Hercegovinu.

Događaju je prisustvovao i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić koji je kazao kako je ovaj remont osigurao 15-godišnju stabilnost proizvodnje čelika i novih radnih mjesta.

"Mislim da je ovo jedan od najvećih projekata ove kompanije. Direktor ArcelorMittala Zenica Biju Nair je kazao da volimo željezaru i istina je da se osjećamo nesigurno kada visoka peć ne radi. Danas smo posebno zadovoljni, a visoka peć u narednih 15 godina će osigurati proizvodnju čelika, ali i nova radna mjesta. Hvala menadžmentu ArcelorMittala koji je u ovim uzburkanim vremenima pokrenuo ovaj projekt", pojasnio je Novalić.

Direktor ArcelorMittala Zenica Biju Nair je pojasnio kako je ovo najbitniji projekt od 1989. godine za Zenicu i ovu kompaniju.

"Ljudi iz 12 država svijeta su radili na ovom projektu, a uz ovaj projekt, realizirani su još neki manji projekti tako da je čitava željezara bila pod remontom. Imali smo izazov ponovnog pokretanja peći, ali smo uspjeli uz pomoć Boga i uposlenika”, pojasnio je Nair.

Kompanija ArcelorMittal Zenica današnju svečanost je iskoristila kako bi i zvanično dodijelila sporazume o stipendiranju studenata i srednjoškolaca, a donirala je i novčana sredstva JU Dom za stara i iznemogla lica Zenica, dok je djecu iz Doma i porodica bez roditeljskog staranja poslala na 4-dnevni boravak na Boračkom jezeru.

Biznis.ba / Klix.ba