Kompanije

Put svile u EP BiH: Mutne radnje prije promjene vlasti

Autor: Biznis.ba
Put svile u EP BiH: Mutne radnje prije promjene vlasti

Nakon tekstova kojima smo skrenuli pažnju na sumnjive radnje sa tenderima i ugovaranjem poslova kojima je nanesena velika šteta Elektroprivredi BiH, unutar ovog javnog preduzeća prisutna je konfuzija i uznemirenost.

Ona se ogleda u sve snažnijem protivljenju zaposlenika koji su zaduženi za sprovođenje zamisli arhitekata “koruptivnih radnji”, pogotovo nakon što su u javnost procurili i detalji krivične prijave protiv osam odgovornih osoba iz Elektroprivrede BiH i Ureda za razmatranje žalbi.

Da podsjetimo, u nekoliko javnih nabavki tj. pregovaračkih postupaka, korišten je isti obrazac kako bi se nanijela šteta Elektroprivredi BiH, a pojedinci ostvarili finansijsku korist za sebe. Naime, odgovorni u Elektroprivredi BiH pokrenu proceduru nabavke na koju se javi više ponuđača među kojima je uvijek ITC Zenica na čelu konzorcija.

Druge firme u konzorciju, obično se radi o kineskim kompanijama, služe radi stručnih referenci koje ova firma nema obzirom da je dugogodišnji proizvođač plastenika i trgovac motokultivatorima.

U pravilu, ITC ima nepovoljniju ponudu koju nadležna Komisija Elektroprivrede BiH odbaci, ali nakon toga uslijedi žalba Uredu za razmatranje žalbi koja bude ekspresno usvojena, nakon čega u Elektroprivredi BiH “čisti pred zakonom” sačine ugovor sa nepovoljnijim ponuđačem I talko se ostvare ogromne finasijske razlike na štetu EP Bih.

Nakon što je ovaj obrazac izašao u javnost, najviše zahvaljujući zaposlenim u Elektroprivredi, učestali su večernji sastanci u sarajevskim ugostiteljskim objektima čelnika Elektroprivrede BiH i njihovih političkih sponzora koji kontrolitaju Ured za žalbe.

Pred njima je nerješiva enigma kako izbjeći odgovornost pred istražnim organima za dosadašnje poslove, ali i kako realizirati “posao stoljeća” koji su započeli. Naime, radi se o provedbi plana hitne dodjele poslova vrijednih više od 200 miliona KM  svojim provjerenim izvođačima prije dolaska nove Vlade Federacije odnosno promjena u menadžmentu Elektroprivrede BiH.

Radi se prije svega o poslovima remonta u termoelektranama Tuzla i Kakanj, ali i drugim poslovima. Neki od tih poslova već su u fazi ugovaranja, a neki će biti objavljeni narednih dana jer se na njima radi užurbano kako bi poslovi bili ugovoreni i sredstva angažovana dok još uvijek imaju uticaj u Elektroprivredi BiH.

Hoće li istražni organi, odnosno ruka pravde, ovaj put biti brža od ruke koja javni novac sprema u privatne džepove, biće poznato narednih dana.

O detaljima afere pisali smo i ranije, a tekst možete pročitati OVDJE.

Biznis.ba / Vijesti.ba