Kompanije

Radnici "Konjuha" i dalje bez staža

Autor: Biznis.ba
Radnici "Konjuha" i dalje bez staža

Oko 200 radnika Fabrike namještaja "Konjuh" u stečaju iz Živinica još nije uspjelo postići dogovor s lokalnim vlastima u vezi s prodajom zemljišta ove firme.

Opština ne dozvoljava parcijalno prodavanje, a radnicima vrijeme ističe za uplatu staža, jer će zbog novog zakona snositi velike posljedice.

Radnici su tražili od opštine Živinice da izuzme njihovo zemljište iz regulacionog plana, ali tvrde da opština to neće da uradi jer gubi rentu od 700.000 maraka.

Odbor povjerilaca "Konjuha" je zasjedao prošle sedmice i donio odluku da stečajni sudija preispita mogućnost kažnjavanja osoba koje su spriječile cijepanje zemljišta fabrike "Konjuh". Radnici tvrde da ne postoji usvojen regulacioni plan i da je "Konjuh", kao privatna firma, mogla to odraditi.

"Odlučili smo se za jedan poseban lot, da sve ovo zemljište koje drži Poreska uprava, mi odvojimo i prodajemo bez opštine. Nadamo se da ćemo i prodati", rekao je Ćazim Jašarević, radnik ovog preduzeća.

Radnici kažu da su predstavnici opštine Živinice ponovili stavove da ne mogu cijepati zemljište. Opština je samoinicijativno prihvatila da izradi i finansira urbanistički projekat, ali radnici su se ogradili od toga.

"Mi smatramo da treba da nam dozvole cijepanje zemljišta bez opštinskih procedura", rekao je Mujo Gavranović, predsjednik Sindikata radnika "Konjuha" u stečaju.

Gavranović je naglasio da će, ukoliko do petog mjeseca naredne godine ne prodaju zemljište, radnici umjesto devet godina, imati četiri godine uvezanog radnog staža. Osim toga, ako se do zadanog roka ne proda zemljište, morat će se platiti devet miliona maraka kamata po postojećem zakonu koji će se tada promijeniti.

Biznis.ba / NN