Kompanije

Ryanair povećao profit zahvaljujući poskupljenju karata

Autor: Biznis.ba
Ryanair povećao profit zahvaljujući poskupljenju karata

Irski niskobudžetni prijevoznik Ryanair obavijestio je danas o skoku prihoda i dobiti u prvoj polovini poslovne godine zahvaljujući znatno višim cijenama karata i snažnoj potražnji tokom ljetne sezone. Ryanair je šestomjesečno razdoblje do kraja septembra zaključio s dobiti nakon poreza od 2.18 milijardi eura, većom za 59 posto nego u istom razdoblju prošle poslovne godine.

Prihod mu je poskočio za 30 posto, na 8.58 milijardi eura, uz 24 posto višu cijenu karata nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Kompanija je od aprila do septembra prevezla 105.4 miliona putnika, za 11 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Irski prijevoznik povećavao je kapacitet daleko brže od većine konkurenata, iskoristivši procvat putovanja nakon ukidanja protupandemijskih mjera. U razdoblju od juna do septembra prevezli su 25 posto više putnika nego u pretpandemijskoj 2019. godini.

Ukupni kapacitet na evropskom tržištu smanjen je pak u ljetnom tromjesečju za sedam posto u odnosu na 2019., prema podacima Eurocontrola, koji upravlja evropskim zračnim prostorom. Izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary procjenjuje da će problemi s motorima Pratt & Whitneyja vjerojatno ograničiti kapacitete konkurenata koji lete Airbusovim avionima u sljedećoj ljetnoj sezoni.

"Poslovnu situaciju na početku sljedeće godine teško je procijeniti"

Američki proizvođač motora objavio je krajem jula da će mu trebati do 60 dana za inspekciju i eventualne popravke minimalno 1200 kontaminiranih motora Geared Turbofan (GTF), ugrađenih u Airbusove zrakoplove A320neo. Glavni su kupci Airbusovih aviona tipa A320neo Spirit Airlines, JetBlue Airways, Hawaiian Airlines i Wizz Air, prema kompaniji za podatke u avijaciji Cirium.

U cijeloj poslovnoj godini koja završava u martu 2024. Ryanair očekuje dobit nakon poreza u rasponu od 1.85 milijardi do 2.05 milijardi eura, uz pretpostavku o ograničenom gubitku u tradicionalno slabijoj drugoj polovini godine. Procjena i dalje u velikoj mjeri ovisi o normalnom poslovanju, napominje izvršni direktor, izdvojivši među potencijalnim negativnim faktorima situaciju u Ukrajini i Gazi.

Zadnja tri ovogodišnja mjeseca trebala bi biti "relativno dobra", rekao je financijski direktor Neil Sorahan, dodavši da bi cijene karata trebale biti petnaestak posto više nego na kraju 2022. godine. Poslovnu situaciju na početku 2024. teško je procijeniti, ali popuštanje inflacije u Evropi dobar je znak, dodao je Sorahan, prenosi HINA.

(Biznis.ba)