Američki lanac kafića

Starbucks pretrpio pad prihoda i dobiti

Autor: Biznis.ba
Starbucks pretrpio pad prihoda i dobiti
Foto: Unsplash

Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, firma je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.

Neto dobit Starbucksa pala je na 772,4 miliona dolara sa 908,3 miliona dolara u prvom kvartalu prošle godine. Prihodi su pali gotovo dva posto na 8,56 milijardi dolara.

Za fiskalnu godinu 2024. Starbucks očekuje nizak rast prihoda i u Americi i u ostatku svijeta, a očekuje se pad prodaje u Kini.

"U vrlo izazovnom okruženju, rezultati ovog tromjesečja ne odražavaju snagu našeg brenda, naše sposobnosti ili naše prilike", rekao je glavni izvršni direktor Laxman Narasimhan.

"Nismo ispunili svoja očekivanja, ali smo svjesni specifičnih izazova i prilika koje stoje neposredno pred nama", dodao je, prenosi SEEbiz.

U SAD-u je prodaja pala za tri posto, dok je promet pao za sedam posto. Ovo je drugi kvartal u kojem firma ima problema na domaćem tržištu. U posljednjem tromjesečju prošle godine uprava je za usporavanje prodaje okrivila bojkot usmjeren na firmu zbog "zabluda" o njenom stavu prema Izraelu.

Starbucks, međutim, planira ponuditi verziju svoje aplikacije koja će kupcima omogućiti da naručuju bez članstva u programu vjernosti, kako bi privukli one povremene kupce da ih češće posjećuju.