prekršen ugovor

Stellantis tužio sindikat zbog prijetnje štrajkom

Autor: Biznis.ba
Stellantis tužio sindikat zbog prijetnje štrajkom
Foto: X.com

Chryslerov matični koncern Stellantis podnio je saveznu tužbu protiv sindikata United Auto Workers (UAW), tvrdeći da je sindikat prekršio ugovor prijeteći štrajkom zbog kašnjenja firme u planiranim ulaganjima.

Proizvođač automobila podnio je tužbu tražeći od Okružnog suda SAD-a u Središnjem okrugu Kalifornije da proglasi odluku UAW-a da održi glasanje o odobrenju štrajka kao kršenje uvjeta ugovora postignutog prošle jeseni.

Stellantis, navodi CNN, želi proglasiti UAW i lokalni sindikalni ogranak odgovornima za bilo kakav potencijalni gubitak prihoda i druge štete koje bi mogle proizaći iz izgubljene proizvodnje zbog štrajka.

U četvrtak je velika većina članova UAW-a u Stellantisovom centru za distribuciju dijelova u Los Angelesu glasovala za zahtjev za odobrenje štrajka ako se tvrtka i sindikat ne uspiju dogovoriti oko spora u vezi s planiranim ulaganjima firme, prenose Financije hr.

Predsjednik UAW-a Shawn Fain izjavio je da je firma prekršila ugovor povlačenjem od obveza za ulaganja, no u Stellantisu tvrde da su ulaganja uvijek ovisila o tržišnim uvjetima te da je potražnja za električnim vozilima pala otkad je ugovor potpisan.

“UAW je postupio nepošteno zanemarujući ovu odredbu, podnoseći lažne pritužbe i organizirajući glasanje za odobrenje štrajka kako bi prisilio Stellantis da nastavi s planiranim ulaganjima”, navodi firma u tužbi.

Fain je u petak, u mailu članovima UAW-a, objavio da je uprava Stellantisa “pokrenula potpuni dezinformacijski napad kako bi nas uplašila i zbunila u vezi našeg prava da ovlastimo Međunarodni sindikat da pozove na štrajk”.

Tužbu i druge poteze firme nazvao “očajničkim akcijama” te dodao da su sindikalni odvjetnici “potpuno uvjereni u naše pravo na štrajk”.

Utvrdio je također da izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares želi napraviti oštre rezove u neuspješnim poslovnim operacijama tvrtke u SAD-u.

“Nećemo sjediti i promatrati kako ova tvrtka krši naš sporazum i prijeti našim poslovima, našim fabrikama i našim zajednicama. Ujedinjeni smo i prkosni. Učinit ćemo sve što je potrebno kako bismo proveli naše ugovore i zaštitili američke poslove”, rekao je Fain.