Proizvodnja i izvoz vina

Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu

Autor: Biznis.ba
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
Foto: Freixenet Group

Špansko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.

Freixenet poručuje da će privremeni otkazi – koji će se primjenjivati na čak 615 od 778 ljudi koje zapošljava u Kataloniji – krenuti u maju.

"Mjera, koja je provedena u interesu odgovornosti, ima za cilj jamčiti rad poslovanja i održati zapošljivost kako bi se nosila s vanjskim faktorima i višom silom uzrokovanom ozbiljnom sušom", saopćila je tvrtka.

"Odmor, uzrokovan višom silom, iznimna je mjera koja je poduzeta u trenutnom kontekstu krize izazvane nedostatkom sirovina zbog oštre suše koja je pogodila sektor od 2021. – i koja posebno teško pogodio područje El Penedèsa 2023.

Freixenet je dodao da će plan o odsustvu, koji je predočen regionalnoj vladi i radničkim skupinama, "razlikovati ovisno o sezoni i razvoju uzroka koji su ga učinili nužnim"., prenosi SEEbiz.

Učinci izvanrednog klimatskog stanja postali su sve očitiji širom Španije posljednjih godina, donoseći smrtonosne šumske požare, utječući na proizvodnju tradicionalnih proizvoda poput maslinovog ulja i vina i dovodeći do isušivanja pretjerano eksploatisanih močvara na jugu.

U maju prošle godine španska je vlada odobrila plan bez presedana vrijedan 2,2 milijarde eura (1,9 milijardi funti) za pomoć poljoprivrednicima i potrošačima u suočavanju s dugotrajnom sušom.

Među njegovim odredbama bilo je 1,4 milijarde eura sredstava od ministarstva okoliša za rješavanje suše i povećanje dostupnosti vode te 784 milijuna eura od ministarstva poljoprivrede za pomoć poljoprivrednicima u održavanju proizvodnje i izbjegavanju nestašica hrane.

Poljoprivreda čini 79% potrošnje vode u Španiji, stambena upotreba 15%, industrija 5,8%, a slobodno vrijeme 0,4%, prema brojkama ministarstva okoliša.