ulaganje u tehnologiju

Telemach Slovenija potpisao ugovor o preuzimanju T-2

Autor: Biznis.ba
Telemach Slovenija potpisao ugovor o preuzimanju T-2
Foto: Fena

Telemach Slovenija potpisao je kupoprodajni ugovor s Garnolom za akviziciju poslovnih udjela u T-2, čime je osigurao najmanje 98.06 posto vlasništva u ovoj kompaniji. Ova transakcija će biti dovršena nakon dobivanja potrebnih odobrenja. Korisnici će uživati u vrhunskoj tehnologiji, široj i kvalitetnijoj ponudi servisa, sadržaja i paketa.

Ovom transakcijomTelemach Slovenija će inicijalno steći nekontrolirajući udio od 24,9 posto kapitala T-2. Nakon dobivanja saglasnosti nadležnih regulatora, Telemach Slovenija će, prema uvjetima potpisanog kupoprodajnog ugovora, steći najmanje 98,06 posto dionica T-2.

Transakcija će omogućiti nastavak stabilnog razvoja T-2 i efikasno ulaganje u vrhunske tehnologije, proizvode i poboljšana korisnička iskustva. Spojeni Telemachi T-2 korisnicima će ponuditi tehnološki naprednu optičku mrežu, poboljšane mobilne usluge i neograničene pakete, pridonoseći nacionalnim ciljevima povezanosti i pokrivenosti 5G mrežom, prenosi Fena.

Tomislav Čizmić, CEO Telemach Slovenija je istakao da "današnji ugovor omogućava konkurentnu budućnost za T-2, koja je bila kompromitirana zbog prijetnje stečajem".

- Ovom akvizicijom jačamo naše kapacitete za daljnja ulaganja u najmoderniju mobilnu i fiksnu telekomunikacijsku infrastrukturu, napredne tehnologije te inovativne proizvode i usluge. Uvjereni smo da je konsolidacija industrije ključna za održavanje konkurentnosti na slovenskom tržištu te za unapređenje digitalizacije i povezanosti, što će dugoročno ojačati slovensku privredu - kazao je Čizmić.

Jurij Krč, većinski vlasnik Garnola i prokurist u T-2, je izjavio da je "T-2 izvanredna i uspješna kompanija koja je proteklih 20 godina bila perjanica tehnološkog razvoja slovenskog telekomunikacijskog tržišta".

- Ovom transakcijom kompanijaT-2 će moći nastaviti uspješno razvijati svoj potencijal na slovenskom tržištu. Rješenje koje je obezbijedio Telemach je ključno za naše zaposlenike, korisnike i poslovne partnere. Vjerujemo da će ovo partnerstvo donijeti pozitivne promjene na telekomunikacijskom tržištu i doprinijeti još boljem korisničkom iskustvu za sve naše pretplatnike - kazao je Krč.

Transakcija će, uz konsolidaciju mobilnih i fiksnih mreža obje kompanije, omogućiti i spajanje stručnosti, što će donijeti benefite slovenskim pretplatnicima i cjelokupnoj privredi.