AMerička avio-kompanija

United Airlines pretpio štetu od 200 miliona dolara zbog Boeinga

Autor: Biznis.ba
United Airlines pretpio štetu od 200 miliona dolara zbog Boeinga
Foto: Ilustracija/Unsplash

Američka avio-kompanija "United Airlines" saopštila je kako je imala neočekivane troškove zbog problema sa kvalitetom Boeingovih aviona.

Kompanija je pretrpjela štetu od 200 miliona dolara u prvom kvartalu, nakon što je Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) prizemljila Boeingove modele "737 Max 9" kako bi ih stavila pod kontrolu zbog pitanja bezbjednosti aviona.

Medij podsjeća da je FAA odredila trosedmično prizmeljenje nakon incidenta 5. januara u vezi sa otpadanjem vrata tokom leta jednog od Boeingovih aviona u vlasništvu kompanije Aljaska airlines.

"United Airlines" nije precizirao da li očekuje od Boeinga nadoknadu troškova zbog nemogućnosti korištenja svojih aviona "737 Max 9", tokom perioda prizemljenja nakon pomenutog incidenta.

Boeingovi avioni čine oko 80 posto flote američke avio-kompanije sa sedištem u Chicagu, od čega 86 mlaznjaka "737 Max 9", što je samim tim utjecalo na profit "United Airlinesa".

Ta firma je bila opterećena i nizom drugih incidenata, kao što su nenadano paljenje motora aviona i otpadanje točkova, problemi koji su dobili povećanu pažnju nakon problema Boinga, prenosi BBC.

Generalni direktor "United Airlinesa" Scott Kirby zbog toga se obratio klijentima kako bi ih uvjerio da će avio-kompanija sama staviti veći fokus na bezbjednost svojih zaposlenih.

Pored toga i FAA je saopštila da stavlja "United" u režim pojačanog nadzora.