Kompanije

Vlada TK želi spasiti 1.000 radnih mjesta u GIKIL-u, firma još nije dobila rješenje o obustavi rada

Autor: Biznis.ba
Vlada TK želi spasiti 1.000 radnih mjesta u GIKIL-u, firma još nije dobila rješenje o obustavi rada

Dok je trajao sastanak s predstavnicima Vlade TK, članovi uprave GIKIL-a za rješenje o obustavi rada su čuli od novinara, a generalni direktor ove kompanije Debasish Ganguly odluku Federalne uprave za inspekcijske poslove nije mogao komentarisati.

"Zvanično još nismo dobili nikakav dokument, a nakon što ga dobijemo moći ćemo komentarisati", rekao je Ganguly.

Tokom današnjeg sastanka u Vladi TK menadžment GIKIL-a predstavio je plan realizacije 45 projekata u narednih šest mjeseci, koji, kako tvrde, pokrivaju siguran i okolinski prihvatljiv rad kompanije.

"Projekti su predstavljeni s vremenskim i finansijskim planom. Interno, novčana sredstva su odobrena. Iduće sedmice imamo sastanak s resornom federalnom ministricom i smatramo da ćemo uspjeti uvjeriti sve zainteresirane strane kako bismo osigurali kontinuirani rad GIKIL-a", rekao je Ganguly te naglasio da zatvaranje GIKIL-a nije jedna od opcija.

Kako je istakao, tim GIKIL-a već radi na ekološki prihvatljivom poboljšanju rada. Kako je naveo Ganguly, to ranije nije bilo izvodivo zbog loše finansijske situacije u kojoj je bila kompanija.

GIKIL-u je dat rok od 30 dana da obustavi rad, a na naš upit šta se konkretno može uraditi u narednih mjesec dana Ganguly je kazao:

"Konkretno, 45 projekata je pokrenuto, ali u određenim fazama. Nekima je za realizaciju potrebno 15 dana, a nekima i do šest mjeseci. Uvjereni smo da ćemo moći sve ispuniti našim vlastitim resursima, jer danas imamo bolje zahtjeve od kupaca i situacija na tržištu željeza je bolja".

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović rekao je da je ukupna vrijednost projekta 5.850.000 KM te naglasio da su od uprave GIKIL-a zatražene i određene garancije za realizaciju.

Osvrnuvši se na rješenje o zabrani rada GIKIL-u, prvi čovjek kantona je istakao da će u narednom periodu pokušati održati sastanak sa svim relevantnim akterima u cilju izlaska iz trenutne situacije.

"Ukoliko je moguće poduzeti bilo kakve aktivnosti koje bi dovele do toga da GIKIL nastavi proces proizvodnje i očuvanje radnih mjesta, mi ćemo ih poduzeti. Sve to zahtijeva ozbiljan pristup i garancije u odnosu na dosadašnji rad uprave GIKIL-a gdje nije postojala odgovornost u cilju zaštite životne sredine i zaštite na radu, a što je za posljedice imalo učestale incidente", rekao je Suljkanović.

Naveo je i da je GIKIL bitna kompanija za bh. privredu, potcrtavši da osim hiljadu radnika 30 posto prihoda Željeznice Federacije BiH ostvaruju preko poslovanja s lukavačkom kompanijom, kao i da znatan prihod u poslovanju ostvaruju i Željeznice Republike Srpske.

"GIKIL je treći izvoznik u BiH i sve su ovo argumenti zbog kojih bi ova kompanija trebala nastaviti raditi, ali ne po svaku cijenu. Mora se investirati u smislu zaštite okoline i radnika na radu", potcrtao je Suljkanović.

Ukoliko bi došlo do zatvaranja GIKIL-a Vlada TK će u skladu sa svojim nadležnostima poduzeti aktivnosti u cilju zbrinjavanja radnika.

Biznis.ba / Klix.ba