proizvođač sportske opreme

Adidas uklonio Belu Hadid iz kontroverzne reklame

Autor: Biznis.ba
Adidas uklonio Belu Hadid iz kontroverzne reklame
Foto: Unsplash

​Njemački proizvođač sportske opreme Adidas objavio je da je uklonio manekenku palestinskog porijekla Belu Hadid iz kontroverzne reklamne kampanje za nove patike SL7.

U pitanju je replika modela koji su nosili sportisti na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972.

Pomenute Olimpijske igre su ostale zapamćene i po napadu palestinskih komandosa iz grupe "Crni septembar" u kome je stradalo jedanaest izraelskih sportista i trenera, kao i njemački policajac.

Kompanija je izjavila da je svjesna da je ovom kampanjom nenamjerno "uspostavljena veza sa tragičnim historijskim događajima" i izvinila se za bol koji je time nanijela, prenosi "Figaro".

Bela Hadid je često učestvovala u propalestinskim demonstracijama i od 7. oktobra više puta je osuđivala izraelske bombaške napade na Gazu.

Ovo nije prvi put da se Adidas našao u žiži političkog skandala pošto je prethodno bio prinuđen da u oktobru 2022. prekine unosnu saradnju sa reperom Kanye West zbog njegovih antisemitiskih komentara.

Adidas je prije dva dana povećao prognozu svog operativnog profita u 2024. na milijardu eura sa ranije najavljenih 700 miliona eura, pošto je kompanija objavila dobre rezulate za drugi kvartal 2024. Operativni profit Adidasa za drugi kvartal 2024. iznosi 346 miliona eura, što je skoro dvostruko više u odnosu na isti kvartal prošle godine, navodi "CNBC", a prenosi "b92".