Dvominutni oglas

Fiat kroz reklamu “No Grey“ postigao savršeno brendiranje

Autor: E.Š.
Fiat kroz reklamu “No Grey“ postigao savršeno brendiranje
Fiat

Stavovi marketinških stručnjaka o tome šta čini dobru reklamu nisu uvijek isti kao kod potrošača, ali s 'Operation No Grey' Fiat je pogodio sve.

Tokom dvominutnog oglasa, italijanski proizvođač automobila otkrio je da više neće proizvoditi sive automobile. Uz pomoć veoma velike konzerve narandžaste boje, uglađeni izvršni direktor marke je izjavio da, iako bi siva mogla biti u redu za njemačke, japanske i francuske marke automobila, dosadna, bezbojna nijansa nije imala mjesta u Italiji.

“Italija je radost, optimizam, ljubav, strast, život. I kakve veze ima siva sa svim tim? Ništa”, uzviknuo je.

Oglas, Leo Burnett Italia, odmah je ušao u prvih 5% svih oglasa za automobile u Velikoj Britaniji, postigavši "jaku" ocjenu od 3,6 zvjezdica, prema podacima System1, daleko više od prosječne ocjene od 2,4 zvjezdice koja se obično vidi u kategoriji .

Također ima dobre rezultate na svom potencijalu da podstakne kratkoročnu prodaju, postižući „izuzetan“ rezultat od 1,34, više od prosjeka kategorije od 1,04. To je ujedno i najbolja reklama za automobile od 90 sekundi i više koju je System1 ikada analizirao.

U međuvremenu, kolumnista Marketing Week-a, Mark Ritson, proglasio ga je "nevjerojatnom" reklamom koja prikazuje pet važnih aspekata izgradnje brenda. Prije svega diferencijacija.

„Diferencijacija nije pronalaženje jedinstvenih aspekata vašeg proizvoda ili brenda. Radi se o relativnoj diferencijaciji. O tome da ga imate više od svojih konkurenata. Govorim više. Govorim to glasnije. Duže. Bolje. I ne reći ili učiniti ništa što bi tome bilo u suprotnosti. Fiat to odlično postiže,” rekao je on.

Ritson takođe veruje da je Fiat postigao „savršeno brendiranje jedan/dva“ omalovažavanjem brendova konkurenata u prvih 10 sekundi pre nego što je brzo objasnio zašto je Fiat drugačiji i samim tim bolji.

Glavni direktor za korisnike System1 Jon Evans opisao ju je kao "s lakoćom najbolju" reklamu koju je Fiat ikada napravio, i ima potencijal da bude još bolja uz kraće izmjene.