Stanley Quencher

Kako je neželjena boca postala fenomen: Brend star 110 godina tek sad obara rekorde i masno zarađuje

Autor: Biznis.ba
Kako je neželjena boca postala fenomen: Brend star 110 godina tek sad obara rekorde i masno zarađuje
Stanley Quencher

Elegantan dizajn, jednostavnost i praktičnost ono su što karakterizira boce Quencher, zbog čega su postale neizostavan dodatak i dio mainstream kulture, a brendu donijele 750 miliona dolara godišnje zarade.

Stanley, poznati proizvođač posuđa, proteklih 110 godina poslovao je sasvim dobro. U njemu je vladalo zadovoljstvo ostvarenim prihodima i prepoznatljivošću marke koja se isticala zelenim bocama i termosicama. Ali sada se sve promijenilo.

Nakon godina i godina u kojima je održavana profitabilnost s prosječnom zaradom od oko 70 miliona dolara činilo se da će i 2020. proteći s istim dosezima.

A onda je dizajnirana bočica za vodu Quencher. Bilo je to prije četiri godine, a od tada ona ne prestaje silaziti s liste najprodavanijih u svojoj kategoriji.

Do 2023. godine zarada je narasla na 750 miliona eura godišnje, a bočica je postala neizostavan predmet u torbicama žena širom svijeta - od medicinskih sestara preko učiteljica do holivudskih zvijezda.

Loš početak

Prototip bočice Quencher nastao je 2016. godine uz malo pompe. Prijenosne čaše za 180 mililitara vode prodavale su se za između 45 i 55 dolara, a pozornost su privukle praktičnom ručkom za lakše držanje te dizajnom koji ih je činio lakšima za nošenje u torbi ili držaču u autu.

Ali u svojim prvim godinama Quencher nije ostavio velik trag te je najprodavaniji proizvod marke i dalje bila zelena boca. Prodaja je bila toliko umjerena da je do 2019. Stanley prestao s marketingom i obnavljanjem zaliha tog proizvoda, zamalo odustavši od njega.

Do ključne promjene došlo je 2020., kada je Stanley postavio Terencea Reillyja za novog predsjednika. On je proveo prethodnih sedam godina u Crocsu vodeći strategiju koja je pretvorila gumene klompe u jednu od najtraženijih vrsta obuće na tržištu.

Influencerica i novi predsjednik sve su promijenili

Kada se Reilly pridružio brendu, obavio je obilazak kompanije kako bi čuo od zaposlenika koji njihovi proizvodi vrijede, a koji ne. Jedan od njih spomenuo je grupu žena u Utahu koje su vodile blog o kupovini pod nazivom The Buy Guide.

Suosnivačica Buy Guidea, Ashlee LeSueur, kupila je svoju prvu bocu Quencher u trgovini Bed, Bath and Beyond 2017. godine. Zaljubila se u taj proizvod i brzo ga je počela poklanjati prijateljima te ga preporučivati svojim pratiteljima, piše tportal.

Još 2019. pokušala je uvjeriti Stanley da nastavi s proizvodnjom Quenchera, ali tadašnja količina prodanih proizvoda nije bila zadovoljavajuća. Umjesto toga, kompanija joj je ponudila da napravi veleprodajnu narudžbu kako bi bočice Quencher prodavala direktno svojoj publici na Buy Guideu.

'Osjećala sam se kao da potpisujem hipoteku', kaže LeSueur za CNBC Make It o svojoj narudžbi od 5000 bočica.

'To je bio velik rizik. Trebalo je potrošiti svaki cent koji smo imali na poslovnom računu, plus nešto osobnih sredstava, da bismo to ostvarili.'

Skok u popularnosti 2020.

Međutim sve je rasprodano u roku od nekoliko dana. Kad je Reilly preuzeo vodstvo, prihvatio je Buy Guide kao partnere, sarađujući s njima kako bi promovisao nove i uzbudljive boje, poput pustinjske nijanse zelene i krem.

'Moje iskustvo u Crocsu reklo mi je da bi takva prilika s influencerima mogla biti upravo čarolija koja je trebala Stanleyju', kaže on. 'I bili smo u pravu. Buy Guide su se pokazali izvanrednim partnerima i pomogli su nam stvoriti fenomen Quencher.'

Zapravo, Quencher se toliko dobro prodavao da je zamijenio zelenu bocu Stanleyja kao najprodavaniji proizvod marke 2020. godine. Od tada nije ispustio vodeću poziciju.

Stanley je sada prodao više od 10 miliona boca Quencher, a potražnja ne jenjava.

Primjerice, kada je popularni lanac trgovina Target nedavno predstavio nove boje tih bočica, neki su dućani morali postaviti ograničenja koliko ih kupac može kupiti, ograničavajući ih na dvije po osobi.

Popularnost Quenchera na društvenim medijima bila je blagodat i za ostatak Stanleyjevog poslovanja te je čitava kompanija ostvarila ogroman rast.

'Sada su i naši ostali proizvodi znatno popularniji te su postali dio mainstream kulture', poručuju iz Stanleyja. S estetski privlačnim bojama i dizajnima, kojima su učinili zanimljivim i ostatak ponude, ovaj brend u potpunosti je oživio te je nakon 110 godina, zahvaljujući 'običnoj bočici', na samom vrhu u svojoj branši.