oglasi s njegovim likom

Poljski milijarder Brzoska planira tužiti Meta zbog lažnih reklama na Facebooku

Autor: Biznis.ba
Poljski milijarder Brzoska planira tužiti Meta zbog lažnih reklama na Facebooku
Foto: Rafał Brzoska

Poljski milijarder Rafał Brzoska i njegova supruga planiraju tužiti kompaniju Meta zbog lažnih reklama na Facebooku i Instagramu koje koriste njegovu sliku i šire lažne informacije o njoj na ovim društvenim mrežama.

Brzoska je rekao da još nisu odlučili u kojoj jurisdikciji će podnijeti planiranu tužbu, koja bi bila još jedan u nizu pokušaja širom svijeta da se internet gigant pozove na odgovornost za oglase koji se i dalje pojavljuju, čak i nakon što korisnici obavijeste kompaniju o problemima, piše Reuters.

Portparol kompanije Meta rekao je da kompanija uklanja lažne reklame sa svojih platformi kada sazna za njih i da radi sa lokalnim vlastima kako bi se borili protiv prevaranata.

Brzoska, kreator poljske kompanije za paketne ormariće InPost, rekao je da je Meta obaviještena o problemu početkom jula, ali nije uspjela pronaći rješenje.

"Planiramo podnijeti privatnu tužbu protiv kompanije Meta... Još nismo odlučili u kojim jurisdikcijama ćemo tužiti Metu. Odluku ćemo donijeti u narednih nekoliko sedmica," rekao je Brzoska za Reuters.

"...razmatramo apsolutno sve scenarije, uključujući tužbu u Sjedinjenim Američkim Državama ako ne bude akcije u Evropi," dodao je.

Brzoska je rekao da će on i njegova supruga zahtijevati da Meta prestane profitirati od promocije sadržaja koji krši njihova prava i veliku odštetu koja bi bila donirana u dobrotvorne svrhe, odgovarajuću nivou prihoda od reklama ostvarenih širenjem ove vrste dezinformacija.

Prošle sedmice, predsjednik Ureda za zaštitu ličnih podataka obavezao je Meta Platforms Ireland Limited da zaustavi prikazivanje lažnih reklama koje koriste stvarne podatke i slike Brzoske i njegove supruge na Facebooku i Instagramu u Poljskoj na tri mjeseca.

Grupa NYOB optužila je kompaniju, koju posjeduje Elon Musk, da je obučavala svoj AI koristeći lične podatke korisnika bez njihovog pristanka.

“Prevaranti koriste svaku dostupnu platformu kako bi prevarili ljude i stalno se prilagođavaju kako bi izbjegli da budu uhvaćeni. Prevarantski sadržaj krši naša pravila i uklanjamo ga kada ga pronađemo,” rekao je portparol kompanije Meta u izjavi putem e-pošte, dodajući da kompanija procjenjuje odluku ureda.

“Također, sarađujemo s poslovnim subjektima, lokalnim administracijama i policijom kako bismo porazili ove uporne kriminalce.”