Online sniženja

Amerikanci su tokom Prime Daya putem e-trgovine potrošili 14,2 milijarde dolara

Autor: Biznis.ba
Amerikanci su tokom Prime Daya putem e-trgovine potrošili 14,2 milijarde dolara
Foto: Ilustracija

Prime Day je postavio novi rekord, pošto su kupci 16. i 17. jula potrošili 14,2 milijarde dolara na različitim sajtovima za e-trgovinu, što je 11% više u odnosu na prošlu godinu, prema podacima Adobe Analytics.

Mobilna kupovina je donijela skoro polovinu (49,2%) od toga, dostigavši 7 milijardi dolara – 18,6% više nego prošle godine. Elektronika, odjeća i namještaj, koji inače pokreću skoro polovinu e-trgovine, zabilježili su nizak jednocifreni rast ove godine, ali Prime Day je bio katalizator za te kategorije.

Tokom dva dana, prodaja elektronike porasla je 61% u poređenju sa prosječnom dnevnom prodajom u junu. Povratak u školu je također bio faktor: prodaja kutija za ručak, kancelarijskog materijala i drugog školskog i kancelarijskog materijala porasla je 216% u oba dana u odnosu na jun, a prodaja dječije odjeće porasla je za 165%.

Prime Day se oduvijek bavio sniženjima, a kupci su do sada očekivali rasprodaju sredinom ljeta.

„Potrošač je u osnovi obučen u ovom trenutku. Čini se da je u julu Crni petak, pa ljudi čekaju da vide šta će se desiti oko Prime Day-a za brendove koje žele da kupuju”, rekao je Michael Wieder, suosnivač i predsednik brenda potrepština za bebe Lalo. telefonom.

Probijanje Prime Day-a vjerovatno će podstaći online maloprodaju, koja je porasla za 4,8% u odnosu na prethodnu godinu u junu i 6,4% u maju, prema američkom Ministarstvu trgovine. Adobe procjenjuje da će internetska potrošnja porasti za 8,2% u julu na 84,4 milijarde dolara. Za godinu do kraja septembra, Adobe očekuje povećanje potrošnje na mreži za 7,3%.