početak nove sedmice

Azijska tržišta: Indeksi pali nakon potonuća kineske fabričke proizvodnje

Autor: Biznis.ba
Azijska tržišta: Indeksi pali nakon potonuća kineske fabričke proizvodnje
Foto: Agencije

Azijsko-pacifička tržišta pala su u ponedjeljak jer su ulagači procijenili podatke o kineskoj poslovnoj aktivnosti objavljene tokom vikenda, dok čekaju niz podataka koji bi trebali biti objavljeni kasnije ove sedmice. 

Kina je objavila svoje službene podatke o indeksu menadžera nabave za august. PMI za proizvodnju pao je na šestomjesečnu najnižu razinu od 49,1, brže smanjenje u usporedbi s 49,4 zabilježeno u julu.

Brojka je također promašila srednju prognozu od 49,5 koju su dali ekonomisti koje je anketirao Reuters, a indeks je već četvrti mjesec zaredom u području pada.

S druge strane, kineski neproizvodni PMI popeo se na 50,3, u odnosu na julskih 50,2.

Među ekonomskim podacima koji dolaze s glavnih tržišta u regiji su brojke o inflaciji iz Južne Koreje, podaci o BDP-u Australije u drugom tromjesečju, kao i podaci o plaćama i potrošnji domaćinstava iz Japana kasnije ove sedmice.

Hongkonški Hang Seng indeks pao je 1,8%, dok je CSI300 pao 1,2%, povučen naniže dionicama nekretnina.

Na HSI-u, developer New World Development bila je najveći gubitnik, s dionicama koje su pale čak 14,14% nakon što je firma predvidjela gubitak od oko 19 do 20 milijardi hongkonških dolara (2,6 milijardi dolara) za svoju financijsku godinu 2024.

"Čak i ako se politika refinanciranja hipoteka materijalizira, to nije politika oživljavanja tržišta nekretnina, jer nema nikakve veze s potražnjom za novim kućama, uglavnom koristi postojećim vlasnicima kuća", rekao je Haibin Zhu, glavni kineski ekonomist za CNBC-jev "Squawk Box Asia" u ponedjeljak, prenosi SEEbiz.