centralna banka na čekanju

Fed: Inflacija pada sporije od očekivanog

Autor: Biznis.ba
Fed: Inflacija pada sporije od očekivanog
Foto: Unsplash

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell ponovio je u utorak da inflacija pada sporije od očekivanog i da će centralnu banku zadržati na čekanju duži period.

Govoreći na godišnjoj općoj skupštini Udruge stranih bankara u Amsterdamu, čelnik centralne banke istaknuo je da je brza dezinflacija koja se dogodila 2023. znatno usporila ove godine i prouzročila preispitivanje smjera politike.

“Nismo očekivali da će ovo biti gladak put. Ali ova očitanja inflacije bila su veća nego što mislim da je iko očekivao”, rekao je Powell. "Ono što nam je to reklo jest da ćemo morati biti strpljivi i pustiti restriktivnu politiku da odradi svoje."

Iako očekuje da će inflacija padati tokom godine, primijetio je da se to dosad nije dogodilo.

"Mislim da je doista pitanje zadržavanja politike na trenutnoj stopi duže nego što se mislilo", rekao je.

Međutim, Powell je također ponovio da ne očekuje da će Fed podizati stope, piše SEEbiz.

Fed drži svoju ključnu stopu prekonoćnog zaduživanja u ciljanom rasponu od 5,25%-5,5%. Iako je stopa tamo od jula, to je najviši nivo u otprilike 23 godine.

“Ne mislim da je vjerovatno, na temelju podataka koje imamo, da će sljedeći korak koji ćemo poduzeti biti povećanje stope”, rekao je. "Mislim da je vjerovatnije da ćemo biti na mjestu gdje držimo kamatnu stopu onakvu kakva jest."

Powellovi komentari odražavaju osjećaje koje je izrazio tokom svoje konferencije za novinare 1. maja nakon posljednjeg sastanka Saveznog odbora za otvoreno tržište.

Odbor je jednoglasno izglasao da se zadrži linija u vezi sa stopama, a također je izrazio da je primijetio "nedostatak daljnjeg napretka" u vraćanju inflacije na Fedov cilj od 2%, uprkos nizu od 11 povećanja kamatnih stopa.