fomc

Fed ni u junu neće smanjiti kamatnu stopu

Autor: Biznis.ba
Fed ni u junu neće smanjiti kamatnu stopu
Foto: X

Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) neće mijenjati ključnu kamatnu stopu ni nakon junskog dvodnevnog sastanka koji počinje danas. To je mišljenje većine američkih finansijskih analitičara, s obzirom na trenutna kretanja inflacije i uvjete na tržištu rada.

Sudeći prema svim izjavama predsjednika Federalnih rezervi (Fed) Jeromea Powella i ostalih članova FOMC-a, centralna banka prvo želi dobiti čvrsta jamstva da se godišnja stopa inflacije kreće prema ciljanoj vrijednosti od dva posto, što se još nije dogodilo.

Prema posljednjim dostupnim podacima Ministarstva trgovine, temeljna inflacija vezana uz privatnu potrošnju u aprilu je iznosila 2,8% na godišnjem nivou, što je jednako kao i u martu.

Powell i njegovi kolege iz FOMC-a žele vidjeti daljnje znakove da se inflacija kreće u pravom smjeru, ali ih od smanjenja kamatnih stopa za sada također odvraćaju povoljni uslovi na tržištu rada s niskom stopom nezaposlenosti i aktivnim zapošljavanjem.

Uprkos usporavanju u prvom kvartalu, ekonomski rast SAD-a također ostaje stabilan. U prvom tromjesečju iznosila je 1,3 posto na godišnjem prilagođenom nivou, no analitičari za drugo tromjesečje predviđaju osjetno ubrzanje na oko tri posto, prenosi SEEbiz.

Trenutna centralna kamatna stopa Federalnih rezervi je od jula prošle godine na omjeru između 5,25 i 5,50 posto, na što je pristala nakon niza prethodnih povećanja u sklopu nastojanja centralne banke da smanji visoku inflaciju. I nakon ovog sastanka FOMC-a, koji će završiti u srijedu Powellovom štampanom konferencijom, očekuje se da će tako ostati.

Ako su još neko vrijeme ove godine ulagači i analitičari očekivali nekoliko sniženja kamatnih stopa, trenutno se čini da će ih biti najviše dva. To znači da će cijena novca ostati visoka, što, između ostalog, dodatno otežava ljudima pristup nekretninama i jedan je od razloga zašto Amerikanci osjećaju da ekonomija loše stoji, iako velika većina empirijski podaci govore suprotno.

FOMC održava osam sastanaka o monetarnoj politici godišnje na kojima se donose odluke o kamatnim stopama i drugim aspektima monetarne politike. U iznimnim slučajevima može biti više sesija. Četvrti ovogodišnji sastanak završit će u srijedu, a zatim će FOMC održati sastanke u julu, septembru, novembru i decembru do kraja godine.