bankarska korporacija

Goldman Sachs revidira prognozu: Nema smanjenja kamatnih stopa prije septembra

Autor: Biznis.ba
Goldman Sachs revidira prognozu: Nema smanjenja kamatnih stopa prije septembra
Foto: Unsplash

Njujorška bankarska korporacija Goldman Sachs saopštila je da ne očekuje da će američka centralna banka FED smanjiti kamatne stope prije septembra.

U prethodnom izvještaju je Goldman Sachs prognozirao da će smanjenje kamatnih stopa doći već u julu, prenosi Politika.

Zapisi sa posljednjeg sastanka Feda su pokazali da su zvaničnici i dalje zabrinuti zbog jakih inflatornih pritisaka, a neki članovi upravnog odbora su čak izrazili spremnost da „dodatno pooštre monetarnu politiku” ukoliko se pojave rizici od ponovnog rasta cijena.

Julsko smanjenje kamate „ne izgleda kao najvjerovatniji ishod” pošto podaci o inflaciji, poslovnoj aktivnosti ili tržištu rada u Americi još nisu zadovoljavajući, dodali su analitičari Goldman Sachsa.

Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je u aprilu blago pala sa martovskih 3,5 posto na 3,4 posto, u skladu sa očekivanjima tržišta, objavila je 15. maja američka Kancelarija za statistiku rada (BLS).

Hrana je u aprilu poskupjela za 2,2 posto međugodišnje, istom tempom kao u martu, dok su cijene energije porasle za 2,6 posto, ubrzavši u odnosu na martovskih 2,1 posto.