američka banka

JPMorgan očekuje snažan skok prihoda od investicionog bankarstva

Autor: Biznis.ba
JPMorgan očekuje snažan skok prihoda od investicionog bankarstva
Foto: Pexels

Američka investiciona banka JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicionog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju podstaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.

Prognoza je postala optimističnija nego u maju, kada je banka predvidjela da će prihodi od investicionog bankarstva porasti za srednji tinejdžerski postotak u drugom kvartalu.

“Tržišta kapitala i dalje su veoma snažna i cjelokupna franšiza se poboljšala”, rekao je Troy Rohrbaugh, jedan od izvršnih direktora u JPMorgan-u.

Očekuje se da će se prihod od trgovanja neznatno poboljšati, nadmašujući raniju procjenu banke za dobitak postotka u sredini jednocifrenog iznosa.

U prvom tromjesečju, prihodi od trgovanja JPMorgana pali su 5% na 8 milijardi dolara, pri čemu su prihodi od fiksnih prihoda, valuta i roba pali 7%, dok su dionice ostale nepromijenjene, prenosi Investitor me.

U međuvremenu, prihodi od investicionog bankarstva porasli su 27% na 2 milijarde dolara u prvom tromjesečju, podstaknuti višim naknadama za preuzimanje duga i dionica.

Upravni odbor JPMorgana identifikovao je Rohrbaugha kao potencijalnog kandidata za nasljednika izvršnog direktora Jamiea Daymon, za kojeg se očekuje da će odstupiti za manje od pet godina.