ponuđeni krediti

Kineska stambena kriza: Banke podržavaju državne firme u kupovini nekretnina

Autor: Biznis.ba
Kineska stambena kriza: Banke podržavaju državne firme u kupovini nekretnina
Foto: Unsplash

Kineske mega banke pozivaju upravitelje filijala da pozajmljuju državnim firmama koje kupuju neprodane domove, nudeći brzi znak podrške vladinom paketu za spašavanje stambenih objekata koji je predstavljen prošle sedmice.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd. i drugi državni zajmodavci upućuju menadžere da daju kredituz kupljenu imovinu kao kolateral, prema ljudima upoznatim s tim pitanjem. ICBC nije odgovorio na zahtjev Bloomberga za komentar.

Smjernice - čiji je cilj uglavnom viđen kao način da se očisti višak stambenih inventara - naglašavaju hitnost rješavanja imovinske krize u zemlji. Pritisak je prepun izazova za banke, s obzirom na nesigurnosti oko procjena imovine i sposobnosti državnih firmi da ostvare povrate.

Narodna banka Kine prošle je sedmice priopćila da će uspostaviti nacionalni program za oslobađanje 300 milijardi juana (41,5 milijardi dolara) jeftinog finansiranja za pomoć državnim firmama u kupovini neprodanih domova.

Gotovina centralne banke pretvorit će se u procijenjenih 500 milijardi juana ukupnog kredita s finansiranjem koje će se proširiti na 21 banku po stopi od 1,75%. Krediti, osmišljeni na rok od godinu dana, moći će se produžiti četiri puta, prenosi SEEbiz.

Poticaj će se usredotočiti na davanje kredita za spajanja i akvizicije, sa stopama postavljenim od slučaja do slučaja, rekli su ljudi, tražeći da ne budu imenovani raspravljajući o privatnim informacijama. Banke trenutno naplaćuju oko 4% godišnje stope za državne poduzetnike i dvostruko više za privatne firme, dodali su.

Nije jasno hoće li smjernice dovesti do velikog skoka u pozajmljivanju, s obzirom na to da se osoblje također podsjeća da provedu dubinsku analizu i osiguraju da se krediti koriste prema namjeni, rekli su ljudi. Zajmovi za spajanja i preuzimanja daju se kako bi se državnim firmama omogućilo preuzimanje posrnulih projekata od developera koji imaju problema s dugovima.

Kreatori politike prošle su sedmice predstavili svoj najsnažniji pokušaj da se podigne sektor nekretnina u zemlji koji je u padu i potaknuli lokalne vlasti da kupe neprodane domove od poduzetnika za prenamjenu u pristupačne stanove. Prošlog mjeseca, kineski Politbiro od 24 člana pozvao je na politike za rješavanje problema s neprodanim domovima u zemlji.

Kineska kriza nekretnina postala je najveća kočnica ekonomskom rastu, budući da zaduženi poduzetnici nisu uspjeli isporučiti unaprijed prodane domove. Službeni podaci objavljeni u petak pokazali su da su cijene kuća u aprilu zabilježile najstrmiji međumjesečni pad u posljednjoj deceniji.