Goldman Sachs

Kineske dionice bi mogle da skoče 20 posto

Autor: Biznis.ba
Kineske dionice bi mogle da skoče 20 posto
Foto: Goldman Sachs

Američka investiciona banka Goldman Sachs pojačala je svoj poziv za kineske dionice, pridruživši se tako taboru optimista koji promovišu pozitivan uticaj stimulativnog paketa mjera Pekinga.

Indikatori koji prate državne dionice mogli bi porasti još 15%-20% ako vlasti ispune mjere politike, napisali su Goldmanovi stratezi, uključujući Tima Moa u bilješci od 5. oktobra. Procjene su i dalje ispod istorijskog prosjeka, zarade bi se mogle poboljšati, a pozicioniranje globalnih investitora ostaje pozitivno, dodali su.

Nedavne stimulativne najave “navele su tržište da vjeruje da su kreatori politike postali više zabrinuti oko preduzimanja dovoljnih mjera za smanjenje ekonomskih rizika”, napisali su stratezi, a prenosi Investitor me.

Stimulacija Pekinga izazvala je optimizam od strane teškaša s Wall Streeta, uključujući HSBC Holdings i BlackRock, jer rastu očekivanja da će nekada poraženo tržište dionica konačno živnuti, ocjenjuje Bloomberg. Indeks CSI 300 ojačao je 27% u odnosu na najnižu vrijednost postignutu u septembru, a trgovci će gledati da li će nadograđivati ​​svoje dobitke kada se kineska tržišta ponovo otvore u utorak nakon praznika.

Goldman je podigao svoj cilj za MSCI Kineski indeks i referentni indeks CSI 300 na 84 odnosno 4.600, što implicira ukupan prinos od 15%-18% u odnosu na trenutne nivoe.

Ipak, Goldman je upozorio na potencijalne izazove, uključujući slabiji fiskalni stimulans od očekivanog, uzimanje profita, kao i američke izbore i tarifne rizike.

Goldmanov tim snizio je rejting kineskih dionica u Hongkongu prošlog novembra, navodeći skroman rast zarade. Od tada, indikator je uglavnom bio ograničen na raspon do prošlog mjeseca i porastao je čak 2,7% u ponedjeljak.