prihodi od kamata

Povećana dobit OTP-a

Autor: Biznis.ba
Povećana dobit OTP-a
Foto: OTP banka

OTP banka izvijestila je u petak da je drugo tromjesečje zaključila sa znatno većim prihodom od kamata, uz višestruko veće troškove rizika zbog ograničenih cijena hipotekarnih kredita i otpisa ruskih obveznica.

U razdoblju od aprila do juna OTP-ov neto prihod od kamata iznosio je 442,3 milijarde forinti (1,2 milijarde eura) i bio je veći za 30 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Ukupni prihod porastao je za 18 posto, na 654,3 milijarde forinti. U istom postotku uvećan je i neto prihod od naknada i provizija, dosegnuvši 138,7 milijarde forinti.

Banka je drugo tromjesečje zaključila s konsolidiranom dobiti nakon poreza od 267,9 milijardi forinti, za 30 posto nižom nego lani, prenosi SEEbiz.

Konsolidirani ukupni troškovi rizika gotovo su učetverostručeni, poskočivši na 46,1 milijardu forinti.

Banka napominje da je u drugom tromjesečju knjižila trošak od 5,3 milijarde forinti, koliko bi je trebalo stajati ograničenje cijena određene kategorije hipotekarnih kredita do kraja godine. Izdvajaju i otpis 23,7 milijardi forinti vrijednosti ruskih obveznica.

Mađarska vlada produžila je odredbu o zamrzavanju kamatnih stopa na hipotekarne kredite stanovništvu krajem juna. Mjera je uvedena početkom 2022. godine kako bi se kućanstva zaštitila od visokih troškova zaduživanja.

OTP-ova stopa adekvatnosti kapitala CET 1 iznosila je krajem juna 17,4 posto i bila je za 1,7 postotnih podova veća nego sredinom prošle godine, pokazuje poslovni izvještaj.