najviše Raiffeisen

Prošle godine zapadne Banke Rusiji platile više od 800 miliona eura poreza

Autor: Biznis.ba
Prošle godine zapadne Banke Rusiji platile više od 800 miliona eura poreza
Foto: X

Najveće zapadne banke koje i dalje, uprkos svim ograničenjima, posluju u Rusiji prošle su godine Kremlju platile više od 800 miliona eura poreza što je četiri puta više u odnosu na godine prije invazije na Ukrajinu.

Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo i OTP sedam su najvećih evropskih banaka po imovini u Rusiji te su izvijestili o zajedničkoj dobiti od više od tri milijarde eura u 2023. godini.

Ti su profiti bili tri puta veći nego 2021. godine i dijelom su generisani sredstvima koje banke ne mogu povući iz zemlje. Porezi koje plaćaju evropske banke, što je otprilike 0,4 posto svih očekivanih neenergetskih proračunskih prihoda Rusije za 2024. godinu, primjer su kako strane firme koje ostaju u Rusiji pomažu Kremlju održati financijsku stabilnost uprkos sankcijama zapadnih zemalja, prenosi Financial Times.

Više od polovice poreznih uplata evropskih banaka od navedenih 800 miliona eura odnosi se na austrijsku Raiffeisen Bank International (RBI), koja, od svih zapadnih banaka, najviše posluje u Rusiji, piše Lider.

Ruska dobit RBI-ja više se nego utrostručila na 1,8 milijardi eura između 2021. i 2023. godine, što čini polovicu ukupne dobiti austrijske grupe. Uz redovne porezne doprinose u 2023., Raiffeisen je platio 47 miliona eura kao rezultat neočekivanog poreza koji je Kremlj nametnuo firmama prošle godine.

Nakon početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022. RBI je opetovano izrazio svoj plan za smanjenje svog poslovanja u Rusiji, no uprkos upornim kritikama Evropske centralne banke ova banka još nije smanjila svoj utjecaj u Rusiji. Tako je, recimo, Financial Times izvijestio da je RBI objavio oglase za posao u Rusiji koji sugerišu ambiciozne planove za ‘višestruko širenje aktivne baze klijenata‘ u toj zemlji.

S druge stranke, iako je njihova prisutnost mala u poređenju s RBI-jem, Deutsche Bank, OTP i Commerzbank javno su priopćili da su značajno smanjili svoju prisutnost u Rusiji dok se talijanska Intesa Sanpaolo i UniCredit još nisu očitovali o svom poslovanju u Rusiji.

Uprkos zatvaranju korporativnog i maloprodajnog poslovanja, američki je Citigroup, prema podacima Ruske središnje banke, postao četvrti najveći porezni obveznik među zapadnim bankama u Rusiji. Osim Citigroupa, američki je div JPMorgan također sveprisutan u Rusiji iako pokušava otići iz te države još od 2022. godine, no sada se suočava s višemilionskom tužbom svog bivšeg ruskog partnera VTB-a.

Zapadni zajmodavci profitirali su od nametanja sankcija većini ruskog finansijskog sektora koje su uskratile pristup međunarodnom međubankarskom platnom sistemu Swift. To je međunarodne banke učinilo finansijskim pojasom spasa između Moskve i Zapada, a sankcije su doprinijele i povećanju neto prihoda od naknada i provizija zapadnih banaka. Nadalje, prema pisanju stranih medija, ruske i zapadne banke sada često podmiruju prekogranična plaćanja u rubljima ‘kako bi se smanjio rizik od sankcija‘ i ‘ubrzao proces‘ plaćanja.

Kombinirani podaci o prihodima, dobiti i porezima međunarodnih banaka pali su od 2022. godine, ali su i dalje puno viši od predratnih rezultata. Banke su također imale koristi od povećanja kamata s ključnom stopom ruske centralne banke na 16 posto, što je gotovo dva puta više nego prije rata.