Banke

Slovenske banke dodatno povećale dobit

Autor: Biznis.ba
Slovenske banke dodatno povećale dobit
Ilustracija

Dobit slovenskih banaka nakon oporezivanja u prvih jedanaest mjeseci prošle godine iznosila je 891.6 miliona eura, što je 110.6 odsto više nego u istom periodu godinu ranije.

S 52.5 milijardi eura bilansna suma banaka u Sloveniji bila je gotovo pet odsto veća nego godinu ranije, pokazuju jučer objavljeni podaci Banke Slovenije.

Jedanaestomjesečna dobit banaka prije oporezivanja porasla je za 112.4 odsto na nešto više od milijardu eura. Neto dobit banaka se više nego udvostručila, kao i ispravke vrijednosti i rezervacije, ali uz nešto nižu stopu rasta.

Neto kamatni prihod porastao je za 97.3 odsto, dok su nekamatni prihodi smanjeni za 3.6 odsto.

Tekuće kreditiranje stanovništva blago je poraslo. S nešto manje od 55 miliona eura, mjesečni rast kredita stanovništvu u novembru bio je znatno iznad prosjeka 2023. godine, a najveći dio činili su potrošački krediti. Njihov međugodišnji rast iznosio je 10.8 odsto, dok je obim stambenih kredita bio pola procenta veći nego u novembru 2022. godine.

Bilansna suma banaka u novembru je porasla za 0.5 odsto, a u prvih jedanaest mjeseci 2023. za 4.8 procenata. Međugodišnji rast depozita nebankarskog sektora u pretposljednjem mjesecu prošle godine iznosio je 3.6 odsto. Pritom je stanje depozita stanovništva smanjeno za 0.1 odsto, ali je od novembra prošle godine poraslo za 4.1 odsto, navodi "SeeBiz".