Iznenađujuće

Švicarska narodna banka snizila kamatnu stopu

Autor: Biznis.ba
Švicarska narodna banka snizila kamatnu stopu
Foto: Arhiv

Švicarska narodna banka u četvrtak je iznenadila tržište odlukom da snizi svoju glavnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova na 1,5%, rekavši da će nacionalna inflacija vjerojatno ostati ispod 2% u doglednoj budućnosti.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su da će švicarska središnja banka zadržati stope na 1,75 posto.

“Već nekoliko mjeseci inflacija se vratila ispod 2 % i stoga u rasponu koji SNB poistovjećuje sa stabilnošću cijena. Prema novoj prognozi, inflacija će također vjerovatno ostati u ovom rasponu tokom sljedećih nekoliko godina”, rekli su iz banke. Inflacija u Švicarskoj nastavila je padati u februaru, dosegnuvši 1,2%.

SNB je također smanjio svoje godišnje prognoze inflacije. Banka sada predviđa da će prosječna inflacija dostići 1,4% u 2024., što je pad u odnosu na procjenu od 1,9% u decembru, i 1,2% za 2025., smanjenu u odnosu na prethodnu procjenu od 1,6%. Njegova prva prognoza za 2026. stavlja prosječnu inflaciju na 1,1% u tom periodu.

Nakon objave, analitičari Capital Economicsa rekli su da očekuju još dva smanjenja kamatne stope SNB-a tiokom ove godine, "s tim da će Banka zvučati više bezobrazno, a inflacija će vjerovatno premašiti njezine prognoze".

“Ipak, mislimo da će inflacija biti još niža nego što impliciraju nove SNB-ove prognoze i ostati oko trenutnog nivoaod 1,2% prije nego što sljedeće godine padne na ispod 1,0%. Sukladno tome, predviđamo da će SNB sniziti stope na sastancima u septembru i decembru, podižući referentnu stopu na 1%, gdje mislimo da će ostati tokom 2025. i 2026. godine”, rekli su analitičari Capital Economicsa u bilješci.

Septembarski sastanak vjerovatno će biti posljednji pod vodstvom predsjednika SNB-a Thomasa Jordana, koji će odstupiti krajem tog mjeseca nakon 12 godina na čelu.

SNB je rekao da će švicarski ekonomski rast "vjerovatno ostati skroman u nadolazećim tromjesečjima", s tim da će BDP ove godine porasti za otprilike 1%.

“Naša prognoza za Švicarsku, kao i za globalnu ekonomiju, podložna je značajnoj neizvjesnosti. Glavni rizik je slabija ekonomska aktivnost u inostranstvu. Zamah na hipotekarnim tržištima i tržištima nekretnina osjetno je oslabio u posljednjim tromjesečjima”, rekao je SNB. "Međutim, ranjivosti na tim tržištima ostaju."

Na makro nivou, SNB je označio "umjeren" globalni ekonomski rast u nadolazećim kvartalima, zajedno s vjerovatnim padom inflacije dijelom zahvaljujući restriktivnim strategijama monetarne politike. Ipak je priznao "značajne rizike" i geopolitičke napetosti koje bi mogle zamagliti međunarodni ekonomski horizont.

Švicarska je prvo napredno gospodarstvo koje je smanjilo kamatne stope nakon dugotrajnog perioda visokih inflatornih pritisaka, pogoršanih utjecajem pandemije Covid-19 na globalnu trgovinu i ruskim ratom u Ukrajini. Švicarska je također bila pogođena nervozom u bankarskom prostoru prošle godine, kada je vlada uskočila kako bi olakšala UBS-ovo preuzimanje propalog rivala Credit Suisse.

Priopćenje Švicarske nacionalne banke dolazi uoči odluke Banke Engleske o monetarnoj politici, za koju se općenito očekuje da će svoju monetarnu politiku ostaviti nepromijenjenom uprkos padu inflacije.

Također u četvrtak, norveška središnja banka odbila je trepnuti, držeći stope stabilne na 4,5%. Dolazi nakon što je američka središnja banka u srijedu održala stope stabilnima nakon sastanka u martu i ponovila svoja očekivanja za tri smanjenja stopa u 2024.