Berza

Cijene na svjetskim berzama rastu četvrtu sedmicu zaredom

Autor: Biznis.ba
Cijene na svjetskim berzama rastu četvrtu sedmicu zaredom

Na svjetskim su berzama cijene dionica i prošle sedmice porasle jer su ulagači uvjereni da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen, pa se već špekuliše i o skorašnjem smanjenju kamatnih stopa. Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 1.3 posto, na 35.390 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1 posto, na 4559 bodova, a Nasdaq indeks 0.9 posto, na 14.250 bodova.

Rast indeksa četvrtu sedmicu zaredom zahvaljuje se uvjerenju ulagača da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa jer svi posljednji podaci pokazuju da inflacija u SAD-u slabi, a da se rast gospodarstva usporava. To su potvrdili gotovo svi izvještaji o proizvodnji, raspoloženju potrošača i tržištu rada, objavljena prošle sedmice. Po svemu sudeći, uprkos oštrom povećanju kamata Feda u posljednjih godinu i pol dana, najveće svjetsko gospodarstvo izbjegnut će recesiju.

Fed bi mogao početi smanjivati kamate

Opća slika tržišta je solidna. Uprkos zabrinutosti za gospodarstvo i predstojeću blagdansku potrošnju, tržište djeluje održivo uoči razdoblja u kojem cijene dionica obično rastu, kaže Quincy Krosby, strateginja u kompaniji LPL Financial.

Sada se ponajviše špekuliše o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate. Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti već u martu, a da bi u cijeloj idućoj godini kamate mogle biti smanjene za cijeli postotni bod.

Obujam trgovanja bio je prošlog tjedna znatno manji nego inače zbog Dana zahvalnosti. Zbog tog se praznika u četvrtak u SAD-u nije radilo, a u petak se na Wall Streetu radilo skraćeno. Idućih dana najviše će se pratiti podaci o potrošnji na početku sezone blagdanskog šopinga, o čemu bi moglo ovisiti kretanje cijena dionica u trgovačkom, ali i ostalim sektorima.

I na većini europskih burzi cijene dionica prošlog su tjedna porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0.7 posto, na 16.029 bodova, a pariški CAC 0.8 posto, na 7292 boda. No londonski FTSE oslabio je 0.2 posto, na 7.488 bodova.

(Biznis.ba / HINA)