postoje od 2008.

Kako su kriptovalute regulisane širom svijeta?

Autor: Biznis.ba
Kako su kriptovalute regulisane širom svijeta?
Foto: Ilustracija

Od svog rođenja 2008. godine, kriptovalute su postale sve popularnije i postale su važan dio globalnog finansijskog sistema.

Kriptovalute mogu značajno promijeniti finansijske strukture kakve danas postoje i transformirati sljedeću generaciju novca i plaćanja. Međutim, ove promjene dolaze sa značajnim zabrinutostima oko kriptovaluta zbog njihovih potencijalnih negativnih utjecaja na tržišta, ulagače, korisnike i okoliš. Vlade širom svijeta nastoje stvoriti propise kako bi spriječile te štete, istovremeno potičući inovativne mogućnosti kriptovaluta.

Evropska unija sada provodi Uredbu o tržištima kripto-imovine (MiCA). U SAD-u, predsjednik Federalnih rezervi Jay Powell prošle je sedmice istaknuo hitnost dovršetka regulacije stablecoina. Dok vlade širom svijeta poduzimaju korake za zaštitu potrošača i poticanje odgovornih inovacija, naš alat za praćenje pruža sveobuhvatan pregled regulatornog krajolika koji se brzo razvija, piše Atlantic Council u najnovijem pregledu.

Njihov interaktivni alat za praćenje sada analizira 60 ekonomija. To uključuje države članice G20, značajne zemlje EU-a i ekonomija s najvećim stopama prihvaćanja kriptovaluta.

Među 60 zemalja koje smo proučavali, kriptovalute su legalne u 33, djelimično zabranjene u 17, a općenito zabranjene u deset. Turska je uvela novi regulatorni okvir, legalizirajući kriptovalute.

Ovo je kritična godina za regulaciju kripto imovine. Australija, UK, Brazil i Južna Koreja najavile su da će ove godine objaviti nove propise. Od analiziranih zemalja, 70% je u procesu uvođenja značajnih promjena u svoj regulatorni okvir, prenosi SEEbiz.

Stope usvajanja kriptovaluta slabo su povezane s regulatornom restriktivnošću. Čak i u zemljama s djelomičnim ili općim zabranama, stope usvajanja ostaju visoke, što sugerira da su zabrane općenito neučinkovite.

Stablecoini su sljedeća granica regulacije kriptovaluta. U SAD-u, UK-u i Tajlandu razmatra se regulacija stablecoina. S provedbom Uredbe o tržištima kripto imovine (MiCA) u EU, polovica zemalja G7 ima propise o stabilnim coinima.

I konačno, od 60 analiziranih zemalja, više od 90% ima aktivne projekte digitalne valute središnje banke (CBDC) uz propise o kriptovalutama.

Više od 90 posto analiziranih zemalja ima aktivne projekte digitalne valute centralne banke (CBDC), što ukazuje da zemlje prilagođavaju i ažuriraju propise o kriptovalutama istovremeno dok istražuju CBDC.