Berza

Nafta pojeftinila nakon sastanka Bidena i Jinpinga

Autor: Biznis.ba
Nafta pojeftinila nakon sastanka Bidena i Jinpinga

Akcije na azijskim berzama danas su oslabile, a nafta je pojeftinila poslije sastanka kineskog i američkog predsjednika Xi Jinpinga i Josefa Bidena.

Biden i Jinping održali su prvi sastanak licem u lice u prethodnih godinu dana i obećali da će stabilizovati napet odnos između dvije najveće svjetske ekonomije.

"Barel 'brent' nafte pojeftinio je za 78 centi i sada košta 80,4 dolara. Barel sirove nafte na njujorškoj berzi jeftiniji je za 1,6 dolara i sada se prodaje za 76,66 dolara", navodi AP, prenosi SRNA.

Američki dolar ojačao je na 151,42 japanskih jena sa 151,38 jena, a euro je oslabio prema američkoj valuti na kurs od 1,0845 dolara sa 1,0848 dolara.

Berzanski indeks u Hong Kongu opao je za 1,4 odsto, u Šangaju za 0,7 odsto, a u Tokiju za 0,3 procenta. Indeks berze u Seulu ojačao je za 0,1 odsto.

Jinping i Biden postigli su skromne sporazume o borbi protiv ilegalnog fentanila i ponovnom uspostavljanju vojnih komunikacija između dvije zemlje.

Neslaganja oko ekonomske konkurentnosti i globalnih bezbjednosnih prijetnji i dalje postoje, ali je Biden rekao da su se dogovorili da "dignu slušalicu" i razgovaraju ako se pojave hitna pitanja.

(Biznis.ba)