smanjenje nakon četiri godine

Šta Fedovo smanjenje kamate znači za evropska i globalna tržišta?

Autor: Biznis.ba
Šta Fedovo smanjenje kamate znači za evropska i globalna tržišta?
Foto: Arhiv

Značajno smanjenje kamatne stope Fed-a moglo bi rezultirati daljnjim labavljenjem globalne likvidnosti, što bi dovelo do promjene kapitala između klasa imovine i sektora dionica.

Federalne rezerve su napravile svoje prvo smanjenje kamatne stope u četiri godine, zauzevši agresivan stav uz smanjenje od 0,5 posto, kako su predviđali neki analitičari.

Iako postoji značajna debata o sljedećim koracima Fed-a na preostala dva sastanka ove godine, hrabar početak njegovog ciklusa popuštanja ima značajne implikacije na evropska tržišta i euro.

Neposredna reakcija tržišta i implikacije na budućnost

Wall Street je u srijedu završio na nižem nivou, vjerovatno zbog reakcije na “prodaju činjenice”, budući da su tržišta nedavno već odredila cijene Fed-ovog smanjenja stope.

Međutim, osjećaj za rizik se možda vraća, s dionicama širom azijsko-pacifičke regije u četvrtak, a fjučersi ukazuju na veće otvaranje i na američkim i na evropskim berzama.

Euro i britanska funta oslabili su u odnosu na američki dolar prije nego što su se oporavili, s obzirom na to da su Evropska centralna banka i Banka Engleske bile manje naklonjene od Fed-a.

BoE je pomno pratio odluku

Odluka Banke Engleske o kamatnoj stopi, koja treba da bude dostavljena kasnije danas, pomno će se pratiti jer je banka postavljena da održava referentnu stopu na 5%, u poređenju sa novim rasponom Fed-a od 4,75% do 5% nakon smanjenja.

Smanjenje kamatne stope Fed-a označava prekretnicu za globalna tržišta, jer okruženje niže kamatne stope ukazuje na veću likvidnost, što bi moglo smanjiti pritisak na druge centralne banke da održe više stope, prenosi Bankar me.

Evropska centralna banka će vjerovatno nastaviti sa snižavanjem kamatnih stopa, ali je ključno pitanje koliko će i koliko brzo to nastaviti do kraja godine.

Ako tempo smanjenja kamatnih stopa ECB-a bude sporiji od Fed-a, euro bi se mogao suočiti s dodatnim pritiskom na pad u odnosu na američki dolar.

U međuvremenu, kontinuirana slabost dolara mogla bi podržati cijene roba, što bi koristilo valutama koje su povezane s robom kao što su australski dolar, kanadski dolar i novozelandski dolar.

U pogledu klasa sredstava, gotovina može postati manje atraktivna, jer novčanice generišu niže prinose.

Prednosti za različite sektore

Shodno tome, takozvani “vrući novac” mogao bi se vratiti na tržišta, ulivajući se u akcije, robu, obveznice i imovinu.

Na berzi, sektori izloženi visokim nivoima duga, kao što su mala kapitalna vrijednost, komunalije i imovina, vjerovatno će imati koristi od nižih kamatnih stopa.

Ova promjena bi mogla dovesti do toga da investicioni fondovi rotiraju sa dionica s velikim kapitalom na manje kompanije u potrazi za većim prinosima.

Trend se već pojavio na Wall Streetu ove godine i odražava se u Evropi. Kao rezultat toga, indeks Euro Stoxx Small 200 mogao bi početi da nadmašuje Euro Stoxx 50.

Osim toga, vrijedna je pažnje imovina vezana za robu, kao što su industrijski metali i energija osjetljivi na rast, posebno sirova nafta i bakar.

Nedavne slabe performanse rudarskih i energetskih zaliha u Evropi mogle bi predstavljati priliku za oporavak.

Zašto je Fed krenuo na veliko s prvim smanjenjem?

Prvo veliko smanjenje stope signaliziralo je da su Federalne rezerve predugo držale stope na povišenim nivoima, zaostajajući za većinom drugih centralnih banaka.

Čini se da postoji hitnost da se brzo smanje kamatne stope kako bi se spriječilo dalje pogoršanje na američkom tržištu rada.

Najnoviji podaci pokazuju trend rasta nezaposlenosti, što bi moglo negativno uticati na potrošačku potrošnju i ekonomski rast.

Komisija je podigla svoju srednju projekciju za stopu nezaposlenosti na 4,4% do kraja godine, u odnosu na ranije predviđenih 4%.

U svom saopštenju nakon sastanka, Fed je naznačio da su rizici za zapošljavanje i inflaciju sada otprilike izbalansirani i da ostaje snažno opredijeljen da podrži maksimalno zapošljavanje.

Međutim, veliko smanjenje stope nije bilo vođeno rastućim rizicima od ekonomskog pada ili recesije.

Prema nedavnim ekonomskim podacima, meko sletanje za privredu i dalje se smatra ostvarivim.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell izjavio je: “Trenutno ne vidim ništa u ekonomiji što bi sugeriralo da je vjerovatnoća pada povećana.”

Ne očekuje se da će Fed-ov agresivni pristup “predviđenog” pokretanja ciklusa popuštanja odrediti tempo budućih odluka, koje će se donositi na bazi “sastanak po sastanak”.

Fed-ov Dot Plot (procjena donosilaca odluka za buduće kamatne stope) ukazuje na daljnje smanjenje od 0,5% u 2024. i potpuno smanjenje u 2025. godini.