valuta

Euro bi se mogao naći u problemima, poznato i zašto

Autor: Biznis.ba
Euro bi se mogao naći u problemima, poznato i zašto
Foto: Unsplash

Izgledi da će Evropska centralna banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerovatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.

Čini se da je ECB na putu da smanji kamatne stope u junu, izuzev bilo kakvih većih iznenađenja, a nedavni podaci o inflaciji od tada su potvrdili argumente za skoro smanjenje troškova zaduživanja.

U međuvremenu, američka centralna banka zadržala je kamatne stope stabilnima u srijedu, a Savezni odbor za otvoreno tržište koji određuje stope naveo je "nedostatak daljnjeg napretka" u vraćanju inflacije na ciljanih 2%.

Federalne rezerve su u izjavi navele da ne očekuju smanjenje stopa sve dok ne steknu "veće povjerenje" da se inflacija održivo kreće natrag prema ciljanom nivou, ponavljajući jezik koji je koristila nakon sastanaka u martu i januaru.

Ostavlja ECB na čvrstom putu da smanji kamatne stope prije Fed-a.

“Problem snižavanja stopa upravo sada je taj što ECB uzima zdravo za gotovo snagu eura. A ako počnu snižavati stope prije Federalnih rezervi, to je u biti davanje signala svijetu da euro mora oslabiti,” rekao je Daniel Lacalle, glavni ekonomist u Tressis Gestionu, za CNBC-jevu emisiju “Street Signs Europe” u četvrtak.

“A ako euro oslabi, račun za uvoz u eurozoni će porasti, što će još više otežati rast eurozone.”

Lacalle je rekao da junsko smanjenje stope od ECB-a neće natjerati njemačke, francuske ili španjolske tvrtke da uzmu više kredita "jer malo smanjenje stope nije pokretač potražnje za kreditima". Potražnja za kreditima odnosi se na apetit za poslovnim i potrošačkim kreditima.

Dodao je: "Ono što potražnju za kreditima čini zanimljivom ili raste, jest činjenica da [postoje] privredne i investicijske prilike, a one su ograničene regulativom i pogrešnom energetskom politikom eurozone."

Glasnogovornik ECB-a odbio je komentirati kada ga je CNBC kontaktirao.

Govoreći za CNBC prošlog mjeseca, predsjednica ECB-a Christine Lagarde rekla je da je centralna banka i dalje na putu smanjenja kamatnih stopa u kratkom roku, podložno svim dodatnim šokovima, prenosi SEEbiz.

“Samo trebamo izgraditi malo više povjerenja u ovaj dezinflacijski proces, ali ako se bude kretao prema našim očekivanjima, ako nemamo veliki šok u razvoju, idemo prema trenutku u kojem ćemo morati ublažiti restriktivnu monetarnu politiku ”, rekla je Lagarde 16. aprila.

Službeni podaci objavljeni u utorak pokazuju da su cijene u europodručju u aprilu ostale stabilne na 2,4%, dok se ekonomija vratila na rast tokom prva tri mjeseca ove godine.

Bruto domaći proizvod porastao je za 0,3% u prvom tromjesečju, nešto bolje od konsenzusnih očekivanja ekonomista. BDP za četvrto tromjesečje 2023. revidiran je s bez rasta na smanjenje od 0,1%, što znači da je eurozona bila u tehničkoj recesiji u drugoj polovici prošle godine.

Lacalle iz Tressis Gestiona rekao je da je jedan od prevladavajućih tržišnih narativa da su visoke kamatne stope u Evropi krive za spor ekonomski rast. "Međutim, usporavanje eurozone nema apsolutno nikakve veze s povećanjem stopa", rekao je.

Umjesto toga, Lacalle je rekao da se nedavna ekonomska slabost u cijeloj eurozoni treba pripisati energetskoj politici bloka, regulatornim mjerama te poljoprivrednoj i poljoprivrednoj politici.