Novi sistem

Evropska država ide ka potpunom bezgotovinskom plaćanju

Autor: Biznis.ba
Evropska država ide ka potpunom bezgotovinskom plaćanju
Foto: Ilustracija

Novi švicarski sistem trenutnog elektronskog plaćanja ojačat će budućnost bezgotovinskih transakcija u zemlji.

Švicarska centralna banka navodi da aktiviranje sistema trenutnog plaćanja ukazuje na “posvećenost budućnosti bezgotovinskog plaćanja”, prenio je AFP.

Oko 60 finansijskih institucija sada je u mogućnosti da prima i obrađuje trenutna plaćanja, čime će biti pokriveno više od 95 posto švicarskih maloprodajnih platnih transakcija.

– Najkasnije do kraja 2026. godine bit će dostupne sve finansijske institucije aktivne u platnom prometu sa stanovništvom – navedeno je u saopštenju centralne banke.

Prve institucije već su omogućile klijentima da obavljaju trenutna plaćanja, a druge banke će se priključiti u narednim mjesecima.

– Instant plaćanja omogućavaju privatnim licima i kompanijama da obavljaju transakcije od računa do računa sa trenutnim izvršenjem i konačnim poravnanjem u nekoliko sekundi, danonoćno – saopštili su.

Centralna banka predviđa da će trenutna plaćanja “vjerovatno postati uobičajena u švicarskoj srednjoročno” i da će “predstavljati osnovu za dalje inovacije u platnom prometu“.

Istraživanje o načinima plaćanja u švicarskoj, čiji su rezultati objavljeni u februaru, pokazalo je da većina stanovništva, ipak, želi da gotovina i dalje bude dostupna kao način plaćanja.