plaćanje u eurima

Hoće li BiH predati zahtjev za članstvo u SEPA kao što su ostale zemlje regiona?

Autor: Biznis.ba
Hoće li BiH predati zahtjev za članstvo u SEPA kao što su ostale zemlje regiona?
Foto: Ilustracija

Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora predale zahtjeve za pridruživanje Jedinstvenom području plaćanja u eurima.

Vlade pojedinih zemalja u regionu predale su zahtjeve za pridruživanje Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) u nastojanjima da integrišu svoje finansijske sisteme u evropski ekonomski i tržišni prostor. Albanija je 13. juna podnijela zahtjev Evropskom platnom vijeću za pristupanje SEPA, postavši tako prva zemlja zapadnog Balkana koja je ovo učinila, izvještava Indikator.ba. Albanija je daleko napredovala u ispunjavanju kriterija SEPA, saopšteno je iz albanske vlade. Ako odgovor bude pozitivan, u ovoj zemlji očekuju da će sljedeće godine započeti punu provedbu SEPA.

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je 2. jula, u ime države, predala formalni zahtjev za pridruživanje SEPA, a Centralna banka Sjeverne Makedonije zahtjev je podnijela 11. jula.

Procedura za pristup Srbije u SEPA je u toku i Srbija trenutno radi na izmjenama propisa koji su neophodni uslov za članstvo u SEPA.

- Radimo na pripremi aplikacije, odnosno zvaničnog dokumenta koji će se podnijeti Evropskom platnom savjetu, tijelu koje upravlja SEPA projektom. Riječ je o jednom dokumentu u kojem mi, kao država kandidat, demonstriramo da ispunjavamo uslove koje je taj Evropski platni savjet postavio za članstvo u SEPA. To podrazumijeva da imamo propise koji su ekvivalentni propisima koji se primjenjuju u Evropskoj uniji, u različitim oblastima - platne usluge, sprečavanje pranja novaca, bankarsko poslovanje, zaštita konkurencije, zaštita podataka - rekli su nedavno iz Narodne banke Srbije.

Centralna banka Bosne i Hercegovine kao koordinator radi sa drugim institucijama u zemlji na usaglašavanju sa SEPA, a na tom projektu blisko sarađuje sa Svjetskom bankom. BiH još nije predala zahtjev za članstvo u SEPA, prenosi Ekapija.

Svih šest zemalja Zapadnog Balkana - Albanija, Bosna i Hercegovina, takozvana Republika Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija - dogovorile su da će uskladiti svoje propise s EU u martu ove godine, u nastojanju da smanje transakcijske troškove, rekao je tada povjerenik EU za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelyi.

Članstvo zemlje u SEPA donijet će brojne pogodnosti građanima, kompanijama i cjelokupnoj privredi osiguravanjem bržih, efikasnijih i jeftinijih plaćanja u evrima prema i iz zemalja članica SEPA, kao i pojednostavljenih procedura, veće transparentnosti i poboljšane zaštite potrošača.

Odluku o prijemu zemalja u SEPA donosi Evropski savjet za plaćanja (EPC), tijelo nadležno za standardizaciju i unapređenje platnog sistema u Evropi, sa sjedištem u Briselu.

SEPA ima 36 država članica - 27 članica Evropske unije, te Ujedinjeno Kraljevstvo, Norvešku, Švajcarsku, Island, Andoru, Monako, Lihtenštajn, San Marino i Vatikan.