Investicije

Dijspora želi investirati u BiH

Autor: Biznis.ba
Dijspora želi investirati u BiH

Na obilježavanju Dana investicija dijaspore u sklopu USAID Projekta "Diaspora Invest", danas u Sarajevu, istaknuto je da dijspora želi investirati u BiH i da su takvi projekti pozitivan primjer koji treba ohrabriti i podržati.

Šefica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick izjavila je da im je cilj privući investicije, kao i bogato iskustvo koje dijspora ima, a kako bi kreirali uspješne kompanije u BiH.

- Kroz ovaj projekt do sada su realizovane 83 investicije iz dijaspore u BiH vrijedne 9,5 miliona dolara, a otvoreno je 260 radnih mjesta - dodala je Eslick.

Armin Aliagić, predsjednik organizacije "Naša perspektiva" koja je partner u projektu, naveo je da nastoje pokazati da se u BiH isplati investirati i da sve više ljudi iz dijaspore razmatra domovinu kao svoju narednu investicionu destinaciju.

Naglasio je da je projekt nakon dvije i po godine na polovini implementacije i da se podrška koja je pružena putem grantova višestruko isplatila firmama koje su podržane.

Vlasnik kompanije Autotech Seudin Softić pojasnio je da se bave automatizacijom i da trenutno zapošljavaju četiri radnika, a planiraju zaposliti dodatnih pet inžinjera u narednoj godini.

Rekao je da su vrlo zadovoljni projektom i zahvalio je USAID-u na podršci.

Ključni uslovi za dodjelu bespovratnih sredstava su da kompanije ne smiju biti starije od tri godine, te da su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore, ili da imaju dokazivu trajnu poslovnu vezu ostvarenu preko članova bh. dijaspore.

Grantovi se odobravaju u iznosu do 50.000 KM, uz obavezu ulaganja u projekt vlastitim doprinosom i to najmanje u odnosu 1:1.

( FENA)