Radovi na tunelu

Foča: Privreda trpi zbog obustave saobraćaja prema Sarajevu

Autor: Biznis.ba
Foča: Privreda trpi zbog obustave saobraćaja prema Sarajevu
Foto: Radio Foča

Radovi na tunelu na magistralnom putu Foča-Sarajevo, zbog kojih je od 5. marta saobraćaj na dionici Miljevina-Dobro Polje potpuno obustavljen, teku dobrom dinamikom, uvjeravaju u preduzeću “Srbinjeputevi”, koje je izvođač.

Očekuju da bi radovi mogli biti završeni i prije predviđenog roka, a rok je 29. mart, javlja Radio Foča. U ovom preduzeću Radio Foči je rečeno da je u toku miniranje tunela i kosina i odvoz materijala.

Planirano je da se tunel u potpunosti ukloni i da se urede kosine sa zaštitnim mrežama, dok će kolovoz biti presvučen novim asfaltom i proširen dva metra, po jedan metar sa obje strane. Na radovima je angažovano više mašina uz velike dampere rudnika u Miljevini za odvoz materijala.

U “Srbinjeputevima” se nadaju da bi za desetak dana mogli pustiti jednu kolovoznu traku za naizmjenično odvijanje saobraćaja.

Dok traje obustava, veliku štetu trpi fočanska privreda, jer vozila preko 12 tona za Sarajevo ne mogu ni magistralom preko Rogatice zbog radova na dionici Ustiprača-Sastavci.

Ostaje im da saobraćaju dosta dužim putem preko Gacka, Nevesinja i Mostara.

Predsjednik Udruženja fočanskih drvoprerađivača Goran Đuković kaže da je njihovo poslovanje uglavnom orijentisano prema unutrašnjem tržištu BiH i prema zapadnoj Evropi, ali da trenutno nisu u mogućnosti da plasiraju robu na ta tržišta.

- Postoji alternativni pravac Foča-Gacko-Nevesinje-Mostar i dalje prema Sarajevu, ali on produžava dužinu saobraćanja za 250 kilometara, tako da je po pitanju transporta naših roba neisplativ pravac. Mi u ovom trenutku našu robu ne prodajemo prema tim kupcima, čekamo da se riješe problemi na ova dva magistralna pravca, jer nam se ne isplati da preko Mostara izvozimo robu - navodi Đuković.

Drvoprerađivači se, ipak, nadaju da radovi neće dugo trajati i da će ubrzo uspostaviti normalno poslovanje.

- Ako se ovo riješi u doglednom roku i u narednih desetak dana profunkcionišu ova dva pravca, te štete neće biti puno izražene u negativnim procentima. Narušiće određenu dinamiku našeg poslovanja, malo će robe da stoje na našim lagerima, a mi očekujemo da ćemo ih prodati našim kupcima kojima smo ih i dosad prodavali - rekao je Đuković.