Investicije

Kineski investitori zainteresirani za ulaganje u BiH

Autor: Biznis.ba
Kineski investitori zainteresirani za ulaganje u BiH

Delegacija Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) na čelu s direktorom Gordanom Milinićem učestvovala je u Ningbou (Kina) na 5. Investiciono-trgovinskom samitu NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u okviru sajma investicija i trgovine.

Na Investment Cooperation Meetingu organiziranom s ciljem uspostavljanja kontakata s kineskim kompanijama, FIPA je pružila informacije o poslovnom ambijentu BiH za strane investitore, te je predstavljeno nekoliko najvećih i najatraktivnijih projekata iz sektora energetike, infrastrukture, transporta, turizma i metaloprerade.

Agencija je pripremila ukupno stotinu projekata za direktne sastanke s kineskim investitorima, kako iz navedenih sektora, tako i iz IT sektora, zdravstva, autoindustrije, te proizvodnje hrane.

Osim delegacije iz Bosne i Hercegovine, na konferenciji su učestvovale delegacije Hrvatske, Makedonije, Grčke, Srbije, Slovenije, Latvije, Litvanije, Estonije, Bugarske, Rumunije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Albanije.

Također, predstavnici FIPA-e su učestvovali na Matchmaking symposium for foreign economic and trade zones na kojem su predstavljene slobodne i biznis zone u BiH za kineske investitore.

- Kineske kompanije su pokazale interes za suradnju sa bh. vlastima na izgradnji industrijskih zona, za obnovljive izvore energije (posebno solarne parkove), IT i Business process usluge, transport i infrastrukturu, te zdravstveni i spa turizam, s obzirom na ukidanje viza za sve vrste pasoša između Kine i BiH. Svi ovi događaji predstavljaju odličnu priliku za uspostavljanje čvršće suradnje s Kinom i povećanje ulaganja kineskih investitora, posebno uzimajući u obzir kineski ekonomski i privredni razvoj - navodi se u saopćenju iz FIPA-e.

Delegacija FIPA-e je posjetila paviljon u kojem kompanije iz BiH izlažu svoje proizvode, te je zajedno s delegacijom Kantona Sarajevo susrela se sa predstavnicima grada Ningbo s kojim se razgovaralo o uspješnoj organizaciji Prvog investicionog foruma BiH - Ningbo u novembru 2018. u Sarajevu, kao i planovima za suradnju, saopćeno je iz FIPA-e.

Biznis.ba / FENA