Investicije

Projekt "Dogs Trusta": Vlada KS želi graditi centar za pse u Sarajevu, strana investicija vrijedna 20 miliona KM

Autor: Biznis.ba
Projekt "Dogs Trusta": Vlada KS želi graditi centar za pse u Sarajevu, strana investicija vrijedna 20 miliona KM
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić sastali su se danas sa predstavnicima Fondacije za pse “Dogs Trust” koji su ih upoznali s aktivnostima i projektima koje implementiraju u humanom i održivom sistemu upravljanja populacijom pasa.

Šef Predstavništva te fondacije u BiH Anel Bećirović je ovom prilikom, pored sedam programa koji se ovdje već realiziraju, detaljnije predstavio veliki projekt, koji čeka svoju realizaciju.

Radi se o izgradnji modernog centra za udomljavanje pasa za čiju je izgradnju i pokretanje ova Fondacija spremna uložiti 20 miliona KM.

- Jedan ovakav centar, prvi u ovom dijelu Evrope, bio bi direktna strana investicija za Kanton i državu. Uz zapošljavanje 50 osoba, centar bi, uz besplatne usluge zbrinjavanja pasa bez vlasnika, nudio i još mnoge usluge i sadržaje za sve one koji vole i brinu za pse - istakao je Bećirović.

Za njegovu izgradnju, kako su naveli iz Dogs Trust-a, potrebno je 50 dunuma zemlje koje bi ovoj Fondaciji bilo dato na privremeno korištenje.

Pokretanje jednog ovakvog Centra bilo bi svakako posebno društveno korisno te bi bilo i dobra poruka u provođenju Zakona o zaštiti životinja što je i obaveza lokalnih zajednica, istakli su ovom prilikom premijer Forto i ministar Mandić.

- Ovo bi svakako bila 20 miliona vrijedna direktna strana investicija ovdje koja bi dovela do novog zapošljavanja te će je Vlada KS tako i tretirati. Zajedno s lokalnim zajednicama učinit ćemo sve da ona u KS bude implementirana - naglasio je nakon ovog sastanka premijer Forto, saopćeno je iz Press službe KS.

Biznis.ba / FENA