Investicije

U RS stiglo 125 stranih firmi za pola godine

Autor: Biznis.ba
U RS stiglo 125 stranih firmi za pola godine

U prvih šest mjeseci ove godine došlo je do trenda rasta stranih investicija u RS, te je u ovom periodu u RS stiglo 125 privrednih društava sa stranim ulogom, dok je tokom čitave prethodne godine registrovano takvih 179 društava.

Rekli su ovo u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, na osnovu statistike, koja se vodi prema Zakonu o stranim ulaganjima RS.

Prema podacima ovog ministarstva i Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS, na našem prostoru postoji 1.586 stranih privrednih društava.

"Najviše registrovanih je iz Srbije, zatim Hrvatske, Italije, Austrije, Njemačke, pa slijede Kina, Holandija, Rusija, Crna Gora, Slovenija i ostale", kažu u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da je dobro da se bilježe pozitivni rezultati kada je u pitanju privlačenje stranih investitora, međutim kako će to uticati u finansijskom smislu, vidjeće se u narednom periodu.

"Novo poslovanje podrazumijeva i nova radna mjesta, što će se sigurno pozitivno odraziti na privredu RS. To je pravac kojeg treba da se držimo i dalje, da idemo u rasterećenje privrede, smanjenjem niza fiskalnih i parafiskalnih nameta, a sve u cilju ne samo privlačenja stranih, nego i domaćih ulagača", rekao je Blagojević za "Nezavisne".

On je dodao da je za povoljan privredni ambijent važna politička i pravna stabilnost, te stabilna poreska politika.

Ističe da je privrednicima problem adekvatna radna snaga, s kojim se svi suočavaju na ovom prostoru.

"Nedostaje edukovana radna snaga, te je to jedna od prepreka i za investitore. Onaj ko dolazi njega zanima ko će mu i raditi", rekao je Blagovijević.

Dodaje da je retorika koja se koristi za stvaranje nestabilnog političkog okruženja karakteristika izborne godine, što odmaže u procesu privlačenja investitora.

"Bilježimo rast uprkos političkim nestabilnostima i dizanju tenzija. Rezultati bi mogli biti i bolji bez političkih previranja", dodaje Blagojević.

Predrag Duduković iz Udruženja ekonomista SWOT kaže da trend rasta koji je zabilježen u prvoj polovini godine jeste bolji u prosjeku od prošle godine, ali da taj rast nije veliki.

"Pitanje je kolika je vrijednost tih stranih investicija, jer jedno je registrovati firmu, a drugo uložiti novac. Trend rasta dolaska takvih preduzeća je svakako dobar, ali će se on smanjiti u drugoj polovini godine. U godini kada su izbori politička situacija bude lošija nego inače, a ona inače kod nas nije dobra. Zavisno od izbora i kreiranog političkog ambijenta, zavisiće dolazak stranih investicija", kaže Duduković.

On smatra da investitori dolaze najviše u RS zbog jeftine radne snage.

"Oni u tome vide smanjenje svojih troškova, te su tu trenutno samo iz tog razloga. Bilo je situacija ranije kada su dolazili zbog prirodnih resursa", rekao je Duduković.

On kaže da strani investitori prije svega dolaze u stabilno političko okruženje, stabilan politički ambijent, tamo gdje nema političkih trvenja i gdje će u takvim uslovima njihov novac ostati zbrinut, te neće imati problema za svoja ulaganja.

"Nakon smirivanja političke situacije, treba stvarati povoljan poslovni ambijent, rasteretiti privredu u vidu fiskalnih i parafiskalnih nameta, smanjiti administrativne barijere, administrativne procedure i na taj način pustiti privredi da prodiše, te će se time povećati broj zaposlenih i povećati plate onih koji rade", kaže Duduković i dodaje da bi narušavanje političke situacije nagore odbilo investitore.

Biznis.ba / NN