Podaci Bundesbanka

Još uvijek negdje postoje milijarde njemačkih maraka

Autor: Biznis.ba
Još uvijek negdje postoje milijarde njemačkih maraka
Foto: Njemačke marke/Ilustracija

Bundesbank je ove godine u više od 91.000 slučajeva mijenjao stare novčanice i kovanice njemačke marke za eure.

Od januara do kraja novembra prikupljeno je nešto više od 53 miliona njemačkih maraka, što je više od 27 miliona eura. To znači da se iznos maraka promijenjenih u euro povećao drugi put zaredom.

- Očekujemo da će i narednih godina biti razmijenjeno puno njemačkih maraka - rekao je član odbora Bundesbanka Burkhard Balz u intervjuu njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Čak ni skoro 22 godine nakon uvođenja eura (januar 2002.) milijarde njemačkih marka još uvijek nisu vraćene. Prema Bundesbanku, krajem novembra 2023. još uvijek se negdje nalazilo nešto manje od 12,2 milijarde maraka, što je oko 6,24 milijarde eura. Riječ je o novčanicama u vrijednosti od oko 5,7 milijardi maraka i kovanicama vrijednima oko 6,6 milijardi maraka.

- Uvijek sam impresioniran koliko njemačkih maraka još nije vraćeno nazad u Bundesbank, čak ni u trećem desetljeću nakon što je nacionalna valuta zamijenjena eurom - kaže Balz.

Njemačka je jedna od šest članica eurozone u kojoj je na neograničeno vrijeme i dalje moguća zamjena stare nacionalne valute u eure. To je moguće još i u Austriji, Irskoj, Estoniji, Letoniji i Litvi.

Svako ko još ima stare njemačke marke može ih zamijeniti: besplatno, u 31 filijali Bundesbanka, odnosno poštom preko filijale Bundesbanka u Meinzu. Tečaj je fiksiran uvođenjem eura: za 1,95583 njemačke marke dobije se jedan euro.

Neke od starih novčanica i kovanica vjerojatno nikada neće biti zamijenjene – na primjer zato što su u zbirkama kolekcionara. Bundesbank također pretpostavlja da se značajne količine novca nalaze u inozemstvu, budući da je njemačka marka širom svijeta bila popularna kao stabilna valuta, javlja Deutsche Welle.