Novac

Kako možete uštedjeti novac od plate?

Autor: Biznis.ba
Kako možete uštedjeti novac od plate?
Foot: Ilustracija

Iako u današnje vrijeme većina ljudi živi od plate do plate te im izdvajanje dijela novca od mjesečne zarade može djelovati nemoguće, ipak postoje načini na koje možete dio ovih sredstava “ostaviti sa strane”.

Za to je potrebno samo malo organizacije, a postoje i neke metode koje biste mogli iskoristiti kako bi štednja novca bila smislena, piše Bankar.me.

Načini da uštedite novac

Za početak počnite zapisivati troškove i prihode. Otkrijte šta je to što vam na mjesečnom nivou odnosi najviše novca. Sprovedite jednomjesečni test, te od prvog dana nakon primanja plate, bilježite troškove od najsitnijih do onih najvećih, poput kirije i računa.

Samo zapisivanje troškova za mnoge je odličan osnova za štednju, jer će vas ova tehnika naučiti da je moguće i uštedjeti, ali i imati sve što vam je potrebno, međutim i da je važna dobra organizacija.

Iskoristite akcije i nemojte kupovati ono što vam ne treba, već kupujte na sniženju ono što vam zaista treba. Čak su i u supermarketima neprestano neke akcije, bilo da su u pitanju mjesečne, sedmične ili dnevne. Jednostavno, nemojte plaćati punu cijenu ako ne morate.

Uštedite na gorivu

– Stalnim rastom cijena goriva, ali i sve većim gužvama na putevima nafta je postalo velika mjesečna stavka u budžetu. Zbog toga se savjetuje da lijepo vrijeme iskoristite za šetnju, vožnju biciklom i slično, a ne samo u rekreativne svrhe. Umjesto vožnje autom, pokušajte da na ovaj način idete na posao, a ujedno neka vam to bude način na koji ćete uštedjeti na gorivu.

Prije kupovine napravite spisak i pridržavajte ga se

– Mnoga domaćinstva praktikuju odlazak u mjesečnu kupovinu, a tada se, osim onoga što je već na spisku, u korpi često nađu i najrazličitije sitnice koje se i ne iskoriste. Ali, svi smo svjesni da često ne možemo odoljeti kada na rafi vidimo sniženu cijenu nekog proizvoda. Zbog toga, prije nego što određeni proizvod stavite u korpu, postavite sebi pitanje da li vam to zaista treba.

Napravite plan mjesečnog budžeta i pridržavajte ga se. Nemojte ga prekoračiti, a ako ste na neku stavku potrošili više novca, potrudite se da na nečemu drugom uštedite. Osim toga, čim dobijete platu odvojite “sa strane” određenu sumu i zamislite da taj novac ne postoji.

Uštedite na režijama

– Iako možda ne izgleda kao da ćete nešto uštedjeti, s malo više pažnje možete smanjiti režije. Tako, na primjer, gasite svjetla, preko noći isključite nepotrebne aparate, zatvarajte vodu, palite veš-mašinu uveče, kada je jeftinija struja i sl.

Godišnji odmor

– Bez obzira na to da li se radi o ljetovanju ili zimovanju, potražite način na koji se i tu može nešto uštedjeti. Recimo, putovanje možete rezervisati ranije, uzeti polupansion ili apartman na “first minute” ponudama, ili možda ići na odmor u periodu kada su ponude niže.

Nabavite kasicu

– Možda vam se čini da na taj način nećete moći mnogo uštedjeti, no iznenadićete se koliko u stvari možete sačuvati novca. Često ispraznite sitniš iz novčanika i prebacite ga u kasicu. Isto tako, kada nešto ne kupite ili kupite jeftinije od predviđenog, razliku ubacite u kasicu.

Pravilo 50:30:20

– Financijska savjetnica Kana Kempbel smislila je kako da joj uz pomoć jednostavnog trika plata potraje duže, pa čak i da uštedi veliku svotu novca za godinu dana, a pravilo koje je poštovala je jednostavno – 50:30:20. Tako bi 50% vaše plate trebalo da pokrije račune za stan, kiriju, hranu i prijevoz. Nadalje, 30% od plate bi trebalo predstavljati druge troškove, poput odjeće, obuće, izlazaka, teretane i odlaska u restoran. I na kraju, 20% vaše plate treba da ostavite “na stranu” i to je vaša ušteđevina.

Dan bez trošenja

– Odredite sebi ove dane i ne brinite, nećete ostati gladni, žedni niti ćete propustiti neki veliki događaj. Sigurno imate dovoljno hrane u frižideru, a umjesto da odete na piće u kafić, pozovite prijatelje kod sebe. Tokom tih dana trebalo bi da naučite da novac ne vlada vama nego vi njime.